Prosize kapsule

Otpad – posao budućnosti!

Možda će vas ovaj naslov navesti na pomisao da je ovo tekst naučno fantastičnog sadržaja, ali verujte da on to nije. Velika zarada na otpadu je realnost u svetu, a u narednim godinama o ovoj temi će se dosta pričati i kod nas.

Trenutno, u Srbiji, otpadom se bave samo javna komunalna preduzeća. Ona imaju obavezu da prazne kontejnere i odlažu smeće na deponije. Na tome se završava sva mudrost. U nastavku teksta pokazaćemo vam neke od mogućnosti zarade na otpadu, koje će vas naterati da se zapitate da li je otpad zaista samo smeće?

Reciklaža

Najpoznatiji način prerade otpada je reciklaža. Reciklaža podrazumeva preradu odbačenih stvari u nove materijale. Koliko je ona profitabilna delatnost, najbolje potvrđuje podatak da svetska industrija reciklaže ima godišnji promet od oko 160 milijardi dolara i pri tom zapošljava više od 1,5 miliona ljudi. U materijale koji se mogu reciklirati spadaju gvožđe, staklo, papir, plastika, aluminijum, guma, elektronski otpad… Od ukupnog otpada na jednoj deponiji, čak 50% se može pretvoriti u nove sirovine. Budući da se u Srbiji reciklira manje od 10% otpada (u Evropskoj Uniji čak 60%), jasno je da u ovom sektoru postoji velika praznina i otvorena mogućnost poslovanja sa veoma slabom konkurencijom.

Kompostiranje

Nakon izdvajanja materijala za reciklažu, u otpadu ostaje organski deo, koji takođe pruža mogućnost zarade. Ovaj ostatak se može podvrgnuti procesu kompostiranja, tj. biorazgradnji čvrstih organskih materija pod uticajem mikroorganizama. Krajnji produkt kompostiranja je visokokvalitetno organsko zemljišta humus, koje se može pakovati u kese i prodavati.

Tek posle recikliranja i kompostiranja, preostali otpad se može odložiti na deponije. Međutim, ni tu nije kraj priče o otpadu, jer i deponije u sebi kriju nešto što se veoma lako može pretvoriti u novac!

Deponijski gas

Deponijski gas je produkt anaerobnog razlaganja zatrpanog otpada na deponiji. Ovaj gas se iz deponija crpi veoma jednostavnim sistemima, a sastav mu je sličan prirodnom gasu (50% metan, 40% ugljen-dioksid i 5-10% azot…). Kao i prirodni gas, i deonijski gas može da se koristi za zagrevanje prostorija ili proizvodnju struje. Trenutno u svetu postoji preko 1200 postrojenja koja za proizvodnju struje ili zagrevanje vode koriste upravo deponijski gas. Naravno, da bi se zaradilo, nije neophodno izgraditi ovakvo postrojenje, dovoljno je na deponiju ugraditi sistem cevi za usisavanje gasa, skladištiti dobijeni gas i naravno prodavati ga.

Sa ekonomske tačke gladišta, otpad ima jednu izuzetno važnu karakteristiku. On je besplatna sirovina, a njegovim upravljanjem dobijaju se državne subvencije i poreske olakšice. Na osnovu ovih činjenica, nije teško zaključiti da otpad pruža gotovo idealne uslove za biznis!

Ne treba sumnjati da će nam upravo novac promeniti loše formiranu ekološku svest, jer znajući mentalitet našeg naroda („da komšiji crkne krava“), količine bačenog otpada će se naglo smanjiti čim uvidimo da se naš komšija upravo bogati na njemu!

Osim postojećih tajkuna, koji će verovatno uz pomoć svojih političkih veza prvi krenuti u biznis sa otpadom, najveću korist od svega ovoga će imati priroda!

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

4 komentara na “Otpad – posao budućnosti!

  1. Naravno da vredi. Imam jedan prjedlog za vas, naravno ako imate vremena. Ima nas kojima ne ide od ruke da se udebljamo, povećamo svoju masu. Ne mislim na bildanje u teretanu, nego jednostavno što bi se reklo ,,da se malo udebljam'', mislim da bi takav jedan članak bio mnogima od koristi ,a meni pogotovo 😀 … Nisam znao na koji način da ovo pitam pa sam ovako. Kada pročitate ovo, ako je spam, slobodno izbrišite 🙂

    • Naravno da imamo vremena, odlična ideja! Dok ne izbacimo nešto novo i ozbiljnije pogledaj tekst Kako se ugojiti. Ali očekuj narednih dana i nešto korisnije. Pozdrav od M@N!a.

Ostavite komentar