Prosize kapsule

Audi A7 Sportback

U Minhenu je sinoć predstavljen novi Audi A7 Sportback. Audi A7 Sportback je veći “brat” modela A5 Sportback. Poseduje veće spoljne dimenzije i koristi tehniku više srednje klase, a osnovna koncepcija ista je za oba automobila. Petovratna karoserija “liftback” sa siluetom kupea, u ponudi Audija predstavlja lifestyle automobil, koji u sebi spaja nekoliko prednosti klasičnog sedana i karavana…

Audi A7 Sportback zapravo je stilska alternativa modelu A6, a kao što govori brojna oznaka (i dužina od 4,97 metara), automobil će u hijerarhiji nemačkog proizvođača biti smešten između modela A6 i A8.

Dinamički profil automobila definisan je niskom linijom krova, koji se u potpunosti uklapa u C stub. Treće bočno staklo nas nepogrešivo asocira na Audi 100 Coupe S iz kraja 60-ih godina. “Zadnjica” je dinamički rešena, ali sa oštrijim ivicama od onih na koje smo navikli na automobilima marke Audi. Na vratima prtljažnog prostora je integrisan spojler, koji se automatski izvlači pri brzini od 130 km/h, a u bazni položaj se vraća pri brzini od 80 km/h. Integrisan difuzor za vazduh je u boji karoserije.

Efektne zadnje svetlosne grupe koriste LED tehniku, osim svetla za kretanje unazad. Prednje svetlosne grupe opremeljene su LED svetlima i uobičajenim bi-xenon svetlima. Uz doplatu se može dobiti i kompletno LED aktivno svetlo, koje smo imali priliku da vidimo na modelu A8 i R8. Ono što je prepoznatljivo na prednjem delu automobila je maska hladnjaka Singleframe, slična onoj koju smo videli na modelu A8. Najnoviji Audijev model meri dužinu 4.969 mm, što je blizu zone u kojoj vlada model A8. Širina 1.911 mm, visina 1.420 mm i međuosovinsko rastojanje od 2.914 mm, su za nekoliko centrimetara manji od parametara modela A8. Zapremina prtljažnog prostora iznosi 535 L, a nakon obaranja sedišta, zapremina prtljažnika raste na zavidnih 1.390 litara.

Audi A7 Sportback na tržište stiže sa ponudom četiri motora. Njihova zajednička osobina je da su svi V6 konfiguracije i da imaju direktno ubrizgavanje goriva u cilindar. Osnovni agregat je 2.8 FSI, sa 150 kW i 280 Nm. Snažnija alternativa je kompresorski 3.0 TFSI, koji razvija 240 kW i 440 Nm. Pogonjen motorom 3.0 TFSI, A7 Sportback je i najbrži: od o do 100 km/h stiže za samo 5,6 sekundi. Turbodizel motore zastupa 3.0 TDI, koji u jačoj verziji razvija 180 kW i 500 Nm, a u slabijem izdanju 150 kW i 400 Nm u verziji sa pogonom na prednje točkove, a 450 Nm u verziji sa pogonom na sve točkove. Audi A7 Sportback 3.0 TDI (150 kW), prosečno troši 5,3 l/100 km.

Standard je i stalni pogon na sve točkove Quattro i sedmostepeni dvolamelasti menjač S-Tronic. Jedini izuzetak je slabije izdanje verzije 3.0 TDI, koji kombinuje pogon na sve točkove i bestepeni menjač Multitronic.

Izvor: Automagazin.rs

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.