Prosize kapsule

Za vrele dane – PIIIVOOO!!!

Voda, čajevi, limunade, orandžade, šareni kokteli… sve je to fino, u redu – ma, totalno OK! Ipak, svaki muškarac savršeno dobro zna tajnu rashlađivanja na vrelih + 40. Ona stiže u velikoj, od hladnoće zamagljenoj krigli kroz čije se musavo staklo nazire žućkasti rajski napitak sa 0, 5% alkohola i dva prsta pene… Ne, ništa ne hladi kao – PIVO!

Pošto je ovo, ipak, magazin za muškarce, do sada smo već imali veliki broj tekstova posvećenih jednom od najstarijih alkoholnih napitaka. Pisali smo o tome kako i gde je nastalo – slučajno u Egiptu pre više od 2. 000 godina. Pisali smo i o tome kako se pravi – procesom alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Takođe, govorili smo i o vrstama piva, mada priznajmo, niko od nas nije tolika picajzla da se nećka i premišlja oko toga koje će odabrati – svetlo, tamno, sa manje ili više alkohola, flaširano, točeno, ejl, lager… PIVO JE PIVO. Koje god da piješ važno je da u njemu uživaš sa dobrim društvom. Uputili smo vas i u neke pikanterije poput toga koja su najbolja piva na svetu, koja su najskuplja, kao i koja to piva sadrže najveći procenat alkohola u sebi. Međutim, pravi pivoholik ne može se okititi ovom titulom sve dok ne poseti makar jedan veliki svetski festival piva. Naravno, i kod nas postoji nekoliko festivala piva, ali ništa niste uradili dok niste iskusili atmosferu Oktoberfesta ili nekog drugog od mnogih „hepeninga“ pivskog tipa koje smo vam tako precizno i sistematično predstavili u našem tekstu o festivalima piva. O tome kada pivo treba piti ne postoji jedno zajedničko i univerzalno pravilo – pij ga kad ti se pije, ali umereno! Pivo u umerenim količinama je zdravo, jer obnavlja ćelije kore mozga i jača vaše mentalne kapacitete. Takođe, pomaže u pročišćavanju urinarnog trakta i bubrega, a poznato je i kao jedna od najboljih antistres terapija. Ipak, sve ovo je korisno samo dok ga konzumirate umereno. Neumereno ispijanje piva za čas će vas dovesti do alkoholizma, ciroze jetre, mentalne zatupelosti i naravno – pivskog stomaka. Dobro je pivo, ali samo u kontrolisanim uslovima..

Na ove žege i tropske temperature, pivo leže ko luk uz ćevape. Možete ga piti bilo kad i bilo gde, ali najviše prija na kraju vrelog letnjeg dana na nekom splavu na reci, plaži, tropskom baru na obali mora ili pak sa društvom na terasi. Dodatna magija da bi veče bilo savršeno nije vam potrebna – pivo je stvara…

Iron Abs za vas

BEER GUIDE

Iako postoji čitava nauka koja nas uči tome da za svaku vrstu piva postoji posebna čaša iz koje se ta vrsta piva pije, dovoljno je da znate osnovna dva. Pivo pijte ili iz krigle sa debelim staklom i dnom, jer to staklo zadržava hladnoću piva, ili iz čaše sa stalkom kako rukom ne biste zagrevali sadržaj čaše.

Postoji ustaljeno mišljenje da žestoki momci piju pivo bez pene. Istina je da i pena ima svoju funkciju. Pivo uvek treba sipati tako da na vrhu ostanu dva prsta pene, jer pena zadržava nižu temperaturu piva istovremeno sprečavajući da vaše pivo izvetri. Takođe, upravo je pena ta koja pivu daje onu omiljenu nam gorčinu, ukus pivskog kvasca i miris.

Za one koji ne mogu da odole mmmm…pivu, a ne bi želeli da ponesu epitet „pivske trudnice“, evo malog saveta. Umesto regularnog svetlog piva probajte neko tamno. Jednako je zanimljivog ukusa i mirisa, a ima duplo manje kalorija od svetlog.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.