Prosize kapsule

Paracetamol – lek za slomljeno srce?

Kada smo na internetu nabasali na ovu vest, jednostavno smo je morali podeliti, ali i prodiskutovati sa vama o njoj. Naime, koliko li ste puta, nakon nekog teškog raskida, razočarenja u ljubav, svet i život pomislili – šteta što ne postoji neki lek za slomljeno srce.. E, pa dragi naši, svemoćna Amerika, ta zemlja mogućnosti u kojoj svi snovi postaju stvarnost, pomogla nam je i po ovom pitanju. U dva istraživanja, američki stručnjaci potvrdili su da osim kod glavobolje, zubobolje i menstrualnih bolova, Paracetamol pomaže i kod slomljenog  srca!?

U pomenutim istraživanjima došlo se do zanimljivih rezultata koji su pokazali da ovaj lek deluje na čovekovo raspoloženje, probleme sa socijalizacijom i na ublažavanje bola usled odbijanja. naučnici svoju tvrdnju objašnjavaju činjenicom da se centri za fizičku i bol od odbijanja nalaze u istom delu mozga, a kako paracetamol uspešno otklanja prvu, logično je da će iste efekte imati i na drugu. Naučnici su ovo i potvrdili testirajući svoju teoriju na ispitanicima koji su se, kako je istraživanje pokazalo, nakon uzimanja paracetamola lakše borili sa mnogim socijalnim problemima. Kako bi opovrgli argument placebo efekta, naučnici su sproveli i merenja aktivnosti u mozgu, što je takođe potvrdilo njihovu tvrdnju – paracetamol ublažava emotivnu bol.

E, sada, ovde se postavlja nekoliko pitanja. Kao prvo, koliko je opravdano i odgovorno izneti jednu ovakvu vest u javnost. Ne rizikuje li se time da će milijarde ostavljenih nakon čitanja ovakvog teksta pohitati u apoteke i nakljukati se čudotvornim tableticama. Naravno, farmaceutske kuće (čiji je ovo, moguće, i marketinški trik) punih džepova neće razmišljati o posledicama ako se gore navedena teorija pokaže netačnom. Drugo o čemu se treba zapitati jeste da li je moguće da smo postali toliko neotporni na svaki mogući bol da više ne postoji ni jedna poteškoća s kojom se možemo suočiti bez tablete? Da li smo došli do toga da nam sada čak i za ljubav treba tableta? Neko je jednom rekao da je bol znak da si živ. Da li smo mi to pristali da osećanja ubijemo tabletama i svesno zakoračimo u budućnost kojom će koračati zombiji bez trunke života. Što bi se reklo – kuda ide ovaj svet?

Iron Abs za vas

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Paracetamol – lek za slomljeno srce?

  1. U potpunosti se slažem sa Vama,iako bio-hemija nije moja struka,i meni je kao laiku jasno da paracetamol nije "čarobna pilula sreće" već sintet.preparat koji nakon duže upotrebe dovodi do teških oštećenja jetre,bubrega,aler. reakcija.Osoba koja se odluči na ovakav korak ulazi u začarani krug,jel nakon prestanka dejstva,sledi surovo vraćanje u realnost. Okrenuo bih se drugoj grupi naučnika koja savetuje:gledanje filmova ,slušanje muzike,druženje sa prijateljima,isto je dokazano da i ove metode jačaju samo pouzdanje,podižu nivo odlučnosti,i obnavljaju veru u uspeh.Za potpuno osvešćenje neophodan je bol-K.G.Jung.

    • Iskreno, nama je bila šokantna sama pomisao da je neko otvoreno pozvao milione tinejdžera koje pucaju hormoni i glava im je u oblacima, da svoje mladalačke ljubavne muke reše paracetamolom. Šta je sledeće – prebrodite ispitnu krizu uz ekstazi ili nešto slično. Kao i obično, slažemo se sa vama i u ostalom. Pozdrav!