Prosize kapsule

Svađe u vezi – ćutanje nije baš uvek zlato!

Već smo utvrdili da žene, osim picajzlitisa, ljubomoritisa, histeritisa, bezrazložnog depresivitisa, boluju i od boljke za koju bismo (koliko su sa njom srasle) mogli reći da im je donekle i genetski urođena. U pitanju je hronično zvocanje. Osim što je sastavni deo svake gore navedene boljke, porcija gunđanja uz promrmljani prigovor sledi uz dobro jutro, doručak, poljubac po povratku sa posla, a neretko i tokom i nakon seksa. Ali na ovu njihovu boljku već smo navikli i prihvatili je kao neophodan izduvni ventil za sve što ona proživljava tokom dana. Ipak, ako zvocanje preraste u svakodnevni ritual iz kog se često rađaju svađe, morali biste se zapitati – u čemu je problem? Da nije do mene…

Neprestana kritika može značiti jedino da nešto ne radite kako treba. Činjenica da se to ponavlja iz dana u dan još više otežava situaciju jer očigledno problema niste svesni – a on postoji. Uzroci svađa mogu biti različiti, a mi smo vam pripremili samo neke (najčešće) situacije i savete kako da se sa njima nosite.

Najveća greška je njeno prigovaranje pripisati PMS-u ili umoru. Takav površan pristup će vas u budućnosti skupo koštati. Umesto najlakšeg, potražite efektno rešenje. Saslušajte šta je muči, jer u većini slučajeva ženama upravo to i treba. Nemojte je prekidati, a nakon što završi iznesite svoje argumente i pokušajte zrelo i racionalno zajedno da dođete do najboljeg rešenja. Rešavajte probleme, ne odlažite ih. Posle se možete udaviti u istima.

Svađe zbog zapostavljenosti

Već smo govorili u nekom ranijem tekstu da se zaljubljenost razlikuje od ozbiljne veze. Na početku su to cvetići i leptirići, a posle polako počnete da upoznajete pravo lice svog partnera. Žene se ponekad u ovom kasnijem periodu osećaju zapostavljeno. Svoju frustraciju ispoljavaju prigovaranjem da više ne izlazite kao pre, da je nigde ne vodite, da joj ne posvećujete dovoljno pažnje… U većini slučajeva to i jeste istina. Muškarci se često nakon što smuvaju devojku i uđu u neke mirnije vode veze opuste i prestanu da se trude. Međutim, kao i prijateljstvo i veza se mora održavati. Zato vašoj partnerki priredite makar jedno iznenađenje mesečno – ne dozvolite da pomisli da vam nije stalo i da vam veza zapadne u rutinu. Strast se ne sme ugasiti…

Prijatelji..

Kada počne prečesto da vam prigovara zbog toga što više vremena provodite sa prijateljima nego sa njom, morate znati da ona strahuje da pokušavate da se izvučete iz veze i da sumnja u vašu odgovornost i ispravnost  odluka koje donosite. Ne morate ostaviti prijatelje, već uključite nju u vaš prijateljski krug – pokažite joj da je ona deo vašeg života, a ne samo vaš nevidljivi saputnik u istom.

Novac

Svađe oko novca obično su svađe oko kontrole. Tako je u svemu, pa i u ljubavi. Onaj ko ima pare, taj ima moć. Ako je vaša kasa zajednička, onda i vaši troškovi moraju biti takvi. Ako ona gunđa kada vi kupite nešto što ona smatra nepotrebnim, ili ako ste vi taj koji gunđa, a ona ta koja troši, onda sedite i napravite dogovor – pre svake kupovine konsultujte jedno drugo. Kada ste u vezi, morate naučiti da se sve što radite odražava na oboje. Kako je novac pitanje kontrole, onda u toj kontroli učestvujte ravnopravno.

Seks

Verovali ili, seks nije uvek odgovor na sve. Ponekad ženama jednostavno nije do toga. Umesto da je spopadate i navaljujete, dajući time povoda za novu svađu, udovoljite onome što ona u tom trenutku oseća i želi. Neće zaboraviti da vam se oduži…

Sve u svemu, u vezama, a kasnije i u braku, najvažnija je zdrava komunikacija. Istina, parovi koji su dugo u vezi već su naučili da “čitaju” partnerove misli. Ipak, ponekad se neka skrivena poruka izgubi među redovima i tako sitna i nerastumačena postane uzrok mnogo većeg problema. U takvim situacijama najveća je greška stvarati svoje tumačenje, jer u 99% slučajeva ono je pogrešno. Otvoren razgovor, ma koliko se činio kao teška i zastrašujuća opcija, jedino je rešenje koje može dati rezultate. Nedavno smo bili svedoci jedne teške porodične drame u kojoj je suprug (pritisnut nezaposlenošću, ličnom sebičnošću, pa i alkoholom) zbog nerešne ljubomore od pre 30 godina bio spreman da ugrozi svoj brak, živote svoje dece, unuka, pa i šire porodice i prijatelja.. kako se kasnije ispostavilo, neosnovano. Upravo zbog ove, ali i hiljadu sličnih situacija koje su u današnje vreme sve češća pojava, važno je shvatiti da sa odlaganjem rešavanja problema, pa makar i na minut, raste i cena koja će za to odlaganje na kraju biti plaćena. Ne odlažite – ćutanje nije baš uvek zlato.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar