Prosize kapsule

Rolex – BEZVREMENI LUKSUZ

U istoriji čovečanstva postoji tek nekoliko stvari koje bismo mogli nazvati klasikom. Svakako, to su postulati antičke filozofije, romani Dostojevskog, fimovi zlatne ere Holivuda iz sredine prošlog veka, i naravno – Rolex.

Rolex oko zgloba postao je merilo statusnog simbola poslednjih decenija 20. veka. Ipak, da bi jedan detalj poput ručnog časovnika postao to što su postali Rolex satovi, morao je da prevali dug put – od ručnog časovnika do ULTIMATIVNOG ručnog časovnika.

Rolex je na ovaj put krenuo još davne 1905. godine iz časovničarske radionice Hansa Vilsdorfa i Alfreda Dejvisa, koja je bila jedna od prvih manufaktura ručnih satova u Velikoj Britaniji.. Hans i njegov zet Alfred su u početku svoje satove koji su tada nosili ime W&D, prodavali lokalnim juvelirnicama u Londonu. 1908. godine prvi put se pominje ime Rolex i to nakon što je Vilsdorf registrovao upravo taj naziv kao brend za njegove časovnike. Te iste godine otvara se i prva ispostava Rolexa u Švajcarskoj, u La Chaux-de-Fonds, da bi 15. novembra 1915. kompanija Rolex i zvanično počela sa radom.

O tome kako je nastalo ime Rolex postoje mnoge priče. Ipak, kao zvanična uzima se ona po kojoj je Vilsdorf ime izmislio bez ikakvih insinuacija na složenice, sinonime i druge skrivene poruke iza naziva. Kako je i sam Vilsdorf svojevremeno rekao – Rolex je kratko, zvučno i na svim jezicima lako razumljivo i izgovorljivo ime. Asocira na luksuz, kvalitet, ali i na večnost… Očigledno da je bilo mnogo toga proročkog u Vilsdorfovoj viziji imena Rolex.

1919. godine kompanija se seli u Ženevu gde je konačno i zvanično ustanovljena pod punim radnim nazivom Rolex Watch Company. Kompanija se iz Velike Britanije preselila za Švajcarsku uglavnom zbog previsokih poreza i taksi na uvoz zlata i srebra neophodnih za proizvodnju časovnika. Rolex kompanija još od 1944. godine ima fond u koji se sliva deo novca namenjen humanitrnim svrhama. Kompanija je od svog osnivanja u vlasništvu privatnih preduzeća, a njene deonice do sada se nisu nijednom našle na prodaji na bilo kojoj svetskoj berzi.

Rolexova dostignuća

Među nekim dostignućima zahvaljujući kojima je Rolex imperija evoluirala tokom decenija od proizvođača ručnih časovnika do sinonima statusnog simbola nalaze se brojni patenti – prvi satovi sa automatskim menjanjem datuma, prvi vodootporni i časovnici otporni na pritisak pod vodom na dubinama do 100 metara, prvi satovi podešeni za rad u različitim vremenskim zonama, prvi samo-navijajući ručni satovi. Rolex je zauzeo i značajan udeo u pokretanju prvih linija kvarcnih časovnika. Koliko je ulagano u kvalitet časovnika sa zlatnom krunicom kao logom Rolexa, najbolje svedoči priča po kojoj je Vilsdorf insistirao da se jedan od njegovih časovnika privezan na batispusti na dno Marijanskog rova (dubina od 11. 000 metara) i pogađate – po vađenju je radio normalno i u milisekund precizno.

Nakon ovoga Rolex je postao omiljena marka časovnika mnogih avijatičara, ronilaca i uopšte svih onih čija su zanimanja podrazumevala ekstremne uslove za rad.

Rolex – za i protiv

Naravno, kao sve na ovom svetu i Rolex ima svoje poklonike i one koji to nisu.

Argumenti onih koji su ZA najčešće se baziraju na činjenicama da je cena Rolex časovnika stabilna i da tokom veka postojanja nikada nije beležila oscilacije. Dalje, ljubitelji Rolexa ističu sjajne inovacije koje ova kompanija redovno unosi u svet preciznog merenja vremena. Takođe, jedan od argumenata je i taj da je Rolex jednostavna klasika koja znači određen statusni simbol, a kada se uzme u obzir da je Rolexov sat nosio čak i prototip savršenog primerka MUŠKARCA, agent 007, sigurno je da se ne može tvrditi suprotno.

Ipak, postoje i oni koji Rolex časovnike ne vide u istom svetlu kao i oni koji svoje vreme računaju po Rolexu. Oni se argumentima ZA suprotstavljaju sledećim tvrdnjama. Za početak, celokupnu priču o statusnom simbolu Rolex časovnika vide kao marketinški prenaduvan mit. Prema njima postoje mnoge druge švajcarske marke koje po kvalitetu vrede mnogo više od Rolexa. Isti stav imaju i o inovacijama kojima se Rolex hvali, a za koje one smatraju da u principu nisu ništa novo i vredno pažnje koja im se pridaje. Rolex je časovnik za neuke pozere i penzionere, a njegov status plod je stare slave – stav je onih koji smatraju da Rolex nije ono što je bio.

Kako god, mi smatramo da je istina, kao i uvek, negde na sredini – između ZA i PROTIV. A pitanje statusa i eksluzivnosti Rolexovih časovnika svakako nije jedno od onih koja se lako mogu dovesti u pitanje. Rolex je ipak drugo ime za BEZVREMENI LUKSUZ…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.