Prosize kapsule

Nega lica tokom letnjih dana

Hteli mi to ili ne, nega lica odavno je od prostog umivanja sapunom i vodom evoluirala u PROCES održavanja kože muškog lica. Jasno, tradicionalno umivanje, ako je redovno, i dalje važi za osnov održavanje higijene lica, ali za sve one koji žele nešto više, evo nekoliko zlatnih pravila nege lice.

Umivanje

Kao što smo pomenuli, kao osnovnu meru održavanja higijene kože lica dovoljno je i umivanje. Međutim, ni ovo nije tako jednostavan proces kao što vam se čini. pore kože lica kod muškaraca su uglavnom velike i baš zbog toga često zapušene. Usled toga dolazi do prekomernog lučenja lojnih žlezda, zbog čega se koža brzo masti, a vaše lice deluje prljavo i neuredno. Takođe, masno lice je raj za razvoj bubuljica koje će upotpuniti malopre pomenuti utisak. Problem ćete rešiti sa gelom za umivanje. Postoji veliki broj gelova za umivanje namenjenih muškoj koži. Uvek odaberite onaj koji je namenjen vašem tipu kože.

Piling

Ovo je izraz koji ste u ženskom svetu kozmetike čuli nebrojano puta. O čemu je tu zapravo reč? Ponekad obično umivanje jednostavno nije dovoljno. Umivanjem se uklone površinska mast i prljavština, ali prljavština u porama i dalje ostaje. Piling je proces kojim se čisti i ta duboko ukorenjena prljavština. Kako je ipak u pitanju nešto intenzivniji vid čišćenja izuzetno osetljive kože lica, piling se preporučuje najviše jednom ili dva puta nedeljno. Zahvaljujući pilingu vaša koža će lakše disati, bolje upijati vodu i manje se mastiti. Da bismo vam približili ono očemu govorimo uporedićemo piling sa pranjem zuba. U tom slučaju, umivanje bi vam bilo kao pranje zuba četkicom, a piling odstarnjivanje zaostalih komadića hrane koncem za zube. U apotekama i drogerijama možete pronaći već gotova sredstva za piling, ali isto tako odličan piling može biti i 10 minuta isparavanja nad većom posudom vrelog čaja.

Hidratacija

Koža lica muškaraca naročito je izložena brzom propadanju usled sušenja zbog čestog brijanja i većih pora. Ako je umivanje jedini oblik nege lica koji praktikujete, porazmislite o nanošenju neke najjednostavnije hidratizirajuće kreme nakon umivanja. Najbolje su one koje sadrže vitamin E i ulje jojobe. Brijanje i sredstva za brijanje, ali i Sunce, topao vazduh i morska voda isušuju vaše lice i zato je neophodno da mu pružite dodatnu zaštitu. Takođe, tokom letnjih dana uvek gledajte da kožu lica zaštitite kremom za sunčanje sa makar 15 SP faktorom.

Oči

Deo na licu kom  većina muškaraca gotovo nikad ne posvećuje apsolutno nikakvu pažnju, a veoma je izložen infekcijama, iritacijama, ali i starenju su oči. Tokom letnjih dana zbog znojenja i prljavštine koja se lepi za lice oči su naročito podložne infekcijama. Zato su redovno umivanje, ispiranje očiju čajem od kamilice ili blagim rastvorom borne kiseline mere prevencije koje moraju postati vaša rutina. Za konjuktivitise i druge upale očiju koje nastaju usled sušenja kože preporučuje se mast hloramfenikol. Osim infekcija, treba znati da su oči muškarac podložnije promenama usled starenja nego oči žena. Na muškom telu, starenje se prvo vidi po očima. Ipak, postoji prevencija i za to. Jednom ili dva put nedeljno nanesite kremu za oči. Krema se ne nanosi direktno na kapke i na kožu ispod očiju, već po ivicama kostiju oko očiju. Nakon ovoga krema će se sama usled treptanja rasporediti tamo gde je potrebna.

Usne

Odmah iza očiju, po “retkoći” tretmana nalaze se usne. Pucanje usana, suve usne, krvarenje.. neke su od čestih pojava tokom letnjih, ali i zimskih dana. Suce i vetar najviše utiču na isušivanje usana, a osim bezazlenih gorepomenutih posledica suve usne mogu izazvati i teže komplikacije – herpes, na primer. Nega usana je veoma jednostavna i podrazumeva jedno jedino labelo za usne, kojim ćete jednom dnevno premazati kožu usana. Najbolje bi bilo da ima faktor zaštite od Sunčevog zračenja, ali ako nema može i obično.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar