Prosize kapsule

Najbogatiji kraljevi i kraljice na svetu

Iako je danas u svetu preostalo tek nekoliko zemalja sa monarhijskim uređenjem, interesantno je da su vladari upravo tih zemalja među najbogatijim ljudima na svetu. Druga zanimljiva činjenica je da se većina tih kraljevina nalazi na Bliskom istoku, gde osim večno izlazećeg Sunca, vlada i večno izlazeća nafta – jedan od glavnih izvora prihoda bogatih istočnih monarha..

1. Hajji Hassand Bolkiah

Hajji Hassand Bolkiah je nabogatiji monarhistički vladar na svetu. On je 29. Sultan od Bruneja i njegovo bogatstvo se procenjuje na 22 milijarde američkih dolara. Njegovo bogatstvo se uvećava u trenutku dok čitaš ove redove, a kako ima „tek“ 61 godinu pred njim su još godine i godine uživanja u blagu čije zalihe rastu iz dana u dan.

2. Šeik Kalifaskin Zayed Al Nahyan

Ovaj široj javnosti ne toliko poznat šeik, u stvari je vladar moćnih Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bogatstvo ovog 59 godina starog šeika procenjuje se na 20 milijardi dolara, a sigurno će vam od koristi biti i informacija da on poiseduje desetinu ukupnih svetskih rezervi nafte.

3. Kralj Abdullah Bin Abdulaziz

Bogatstvo ovog kraljevskog vladara Saudijske Arabije procenjeno je na 19 milijardi dolara. Kralj Abdullah Bin Abdulaziz star je 83 godine, ali to ne znači da ne može uživati u bogatstvu koje ima – i sticati novo!

4. Šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum

Mohammed Bin Rashid Al Maktoum vladar je Arapskog Emirata Dubai. Ima 57 godina i 16 milijardi dolara. Fin odnos godina i novca, zar ne?

5. Kralj Bhumibal Adulyadej

Kralj Bhumibal Adulyadej vladar je Tajlanda i sa 5 milijardi dolara u porodičnom sefu našao se na petoj poziciji naše liste. Inače, ovaj kralj je američki državljanin i ima 79 godina.

6. Hans-Adam II von Liechtenstein

Hans-Adam II von Liechtenstein vladar je, naravno, Lihtenštajna. Star je 62 godine, a potomak je kraljevske loze stare 900 godina. Iako mu kraljevina nije naročito velika, uspeo je na porodični račun da sakupi harač od 4.3 milijardi američkih dolara. Osim u kraljevskim obavezama, kralj je takođe zauzet i skupljanjem dragocenih i skupocenih umetničkih dela.

7. Kralj Mohammed IV

Kralj Mohammed IV vlada Marokom, a sa 44 godine najmlađi je kralj milijarder na svetu. Ipak, njegovo bogatstvo procenjuje se na bedne dve milijarde dolara…

8. Princ Albert Monarch

Princ Albert Monarch je kraljevski vladar Monaka. Ovaj 49-ogodišnji kraljevski „mladić“ još uvek nije oženjen niti je u ozbiljnoj vezi. Pretpostavljamo da još uvek traži onu pravu.. Devojke, javite se – imate1.2 milijardi dolara razloga za to!

9. Šeik Hamed Bin Khalifa Al Thani

Šeik Hamed Bin Khalifa Al Thani je Emir Katara i njegovo bogatstvo se procenjuje na milijardu američkih dolara. Star je 55 godina, a svetu poznat po tome što je na vlast pre deset godina došao zbacivši svog oca sa kraljevskog trona.

10. Princ Karin Al Husseini

Princ Karin Al Husseini je Aga Khan što je titula koja se daje Imamu Nizari muslimana. Bogatstvo ovog kraljevskog vladara procenjeno je na milijardu dolara. S obzirom da politička moć ovog 70 godina starog vladara raste iz dana u dan, sigurni smo da će se ona odraziti i na njegove finansije, pa možda se eto na nekoj sledećoj listi pozicionira i nešto bliže vrhu.

I naravno, kada se govori o bogatim kraljevima i kraljicama, ne može se izostaviti ni engleska kraljica Elizabeta koja je u svojoj 81. godini „teška“ oko 600 miliona dolara.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Najbogatiji kraljevi i kraljice na svetu

  1. BIO BIH ZAHVALAN POSTOVANIM SEICIMA KAD BI ME CASTILI ZA JEDAN KAMION TO JE ZA NJIH SITNICA