Prosize kapsule

Sve dijetalne ZABLUDE

Obilna, nepravilna i neravnomerno raspoređena ishrana u kombinaciji sa smanjenom ili nikakvom fizičkom aktivnošću glavni je uzrok prekomernog gojenja i taloženja sala. Sa druge strane izgladnjivanje i pridržavanje rigoroznih dijetalnih režima ishrane, takođe, može biti kontraproduktivno. Evo nekih najčešćih zabluda kojim nam magična obećanja raznoraznih dijetalnih programa mogu naneti više štete nego koristi.

Prvo i osnovno što morate shvatiti jeste to da ne postoji dijeta pomoću koje ćete brzo skinuti veliki broj kilograma, a da vam se oni, ako ne budete nastavili sa merama opreza i kontrole (što je najčešće i najteže) neće isto tako brzo i vratiti. Dakle, ako hožete da smršate, najbitnije je da to zaista i želite, da imate jak karakter i da ste spremni da žrtvujete sve što je potrbno zarad vašeg budućeg savršenog izgleda. Sve ostalo su mitovi i zablude i zvuče upravo ovako…

Izgladnjivanjem ću istopiti kilograme

Rigoroznim dijetama, među koje najčešće spadaju one 10kg za 10 dana, a zasnivaju se na niskokalorijskoj ishrani, jednostavno NEMAJU EFEKTA. Gubljenje kilograma sa početka dijete posle nekog vremena se zaustavlja, jer se ovakvim dijetama usporava topljenje masnoća.

Iron Abs za vas

Masnoće debljaju

Sa druge strane, zabluda je i to da treba izbaciti svu masnoću iz ishrane. Masti su neophodne za normalno funkcionisanje organizma i zato je jako važno da mu i tokom dijete obezbedite makar osnovne zalihe. Ako se opredelite za “nemasni”režim ishrane, jasno je da ćete izgubiti priličan broj kilograma, ali isto tako je veoma verovatno da će se veći deo tih kilograma vratiti već po prestanku držanja dijete.

Ugljeni hidrati

Dijeta sa regulacijom unosa ugljenih hidrata jeste efektna, međutim i ona ima svoje nedostatke. Za uspešnu dijetu, nije važno samo sprovesti funkcionalan režim ishrane, već i taj režim dopuniti intenzivnim treninzima i aktivnijim fizičkim životom. Odsustvo ugljenih hidrata lišava vas energije neophodne za teže fizičke napore čime je i vaša dijeta nepotpuna. Da ne pričamo o tome da su ugljeni hidrati osnovni izvor hrane za mozak.

Proteini

Sa druge strane, visokoproteinske dijete, one bazirane na mesu, mogu uzrokovati probleme sa srcem, izazvati dijabetes, bolest bubrega,  a ako visokoproteinsku dijetu iskombinujete sa izbacivanjem ugljenih hidrata eto potpunog šoka za vaš metabolizam.

Mesna dijeta

Mesna dijeta je mnogima atraktivna, jer se njome zaista može izgubiti i do 7 kilograma za neke dve nedelje, ali problem nastaje kada tu težinu treba održati, jer se ovom dijetom istovremeno sa mastima gube i voda, glikogen i mišićno tkivo.

Kalorije

Jedino pravilo koje se pokazalo kao tačno i efikasno koju god dijetu da držite jeste pravilo o brojanju kalorija.Jeste opterećujuće, jeste zamorno, ali DELUJE!

Čudotvorni preparati

Još jedan od čuvenih mitova je onaj koji čujemo u reklamama proizvođača preparata za mršavljenje – UZ NAŠ PREPARAT MOŽETE JESTI SVE I OPET ĆETE SMRŠATI. Iako su ovi preparati zasnovani na efektu izazivanja osećaja sitosti i topljenju onoga što pojedete nije istina da ćete smršati samo uz njegovu pomoć. Kontrola je uvek potrebna.

Brze dijete

Iako ove dijete deluju i ispunjavaju obećanje o brzom skidanju kilograma u kratkom roku, treba imati na umu da su izgubljeni kilogrami uglavnom izgubljeni preko tečnosti, dok je onaj pravi višak još uvek tu. Baš zbog ovoga, nakon “brze dijete” kilogrami se brzo i vraćaju. Prema rečima stručnjaka, najdugoročniji i najkorisniji efekat imaće ona dijeta koja vam omogućuje skidanje pola kilograma nedeljno.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar