Prosize kapsule

Jaguar – 75 godina zveri

Jaguar je već 75 godina sinonim elegancije, prestiža i moći. Nakon mnogih transformacija u izgledu, performansama, novim modelima, nakon tih 75 burnih godina uspona i padova, može se reći da je jedno ostalo isto. Jaguar i danas prede kao maca. Divlja maca…

Rođenje legende

Prvobitno, vizija Vilijama Lajonsa bila je da se njegova kompanija bavi isključivo proizvodnjom motora sa prikolicom. Međutim, od 1922. godine do 1927. ta vizija se promenila. 1927. godine Vilijam je lagano prešao na proizvodnju automobila. 1931. pojavila se prva legenda, čuveni model SS1. Kako su automobili postajali sve bolji, brži i moćniji javila se i potreba za imenom koju bi tu moć i verbalno oslikalo. Tako je 1935. godine rođen Jaguar.

Ratne godine

Tokom Drugog Svetskog rata, kompanija je uglavnom bila orijentisana na proizvodnju motora za potrebe vojske. Ipak, mnogo se učilo i radilo na dizajnu i tehnici u oblasti avio-industrije. Ova znanja su se prilagođavala za potrebe automobilske proizvodnje, i upravo iz te veze se i rodio jedan od najboljih sportskih automobila svih vremena, Jaguar XK120. Nakon debitovanja ovog modela na Motor Show-u 1948. godine, Jaguar je zasenio i učesnike sajma automobila 1950. u Lionu i to modelom Mark VII.

Jaguar je sada postao značajno ime u svetu automobilizma, sa moćnom ergelom sportskih pastuva, ali još uvek nije držao primat u svetu luksuznih automobila i limuzina. Jaguar 2.4 bio je model kojim je popunjena i ova rupa, a u njegovu proizvodnju uloženo je milion funti.

Trkački pedigre

Nakon eksperimentalnog učestvovanja u trci u Le Manu 1950. godine, postaje jasno da Jaguar ima veoma perspektivnu trkačku budućnost. Model XK120C, i jš tri modela iz takozvane C-Type serije nagutali su prašinom ostale učesnike trka u Le Manu od 1951. do 1953. godine. Tajno oružje Jaguara za trku 1953. godine razvijeno je u saradnji sa Dunlopom, a u pitanju je moćni kočioni disk koji je vozilima Jaugara omogućavao veću stabilnost i sigurnost pri kočenju u odnosu na automobile drugih proizvođača, što je rezultiralo time da su sledećih nekoliko godina vozila Jaguara redovno zauzimala i po nekoliko mesta među prvih pet. Do kraja decenije Jaguari C i D  serije imali su trkački skor od 5 osvojenih pobeda u trkama u Le Manu.

E serija

Kraj pedesetih i početak šezdesetih za Jaguar je značio novi izazov. Bilo je neophodno napraviti korak napred. Taj korak bili su automobili E serije. Nekih 70. 000 njih napravljenih u sledećih 13 godina. Mahom, sve su to bile legende u sferi sportskog automobilizma, a 60% njih završilo je u SAD.

1968. godine na scenu stupa XJ6, model koji je u vreme kada su automobili polako počeli da gube svoj prvobitni identitet, bio verna slika svih ideala ka kojima je Jaguar stremio od početka – elegancija dizajna i pokreta.

Godine koje dolaze, Jaguaru su donele novi model XJ-S, nove pobede na trkačkim stazama, ali i penzionisanje osnivača firme Vilijama Lajonsa.

Sadašnjost i budućnost

Iako su devedesete, pa i početak drugog milenijuma za Jaguar kao i mnoge druge automobilske kompanije bile loše godine (preprodaje, krize, bankroti), tradicija nije prekinuta. Devedesete su obeležili modeli XK8 i XKR sportski kupe, a na salonu u Ženevi, 2001. svoju premijeru imala i serija X. Revolucionarni aluminijumski mezimac XJ, a zatim i XF osvojili su obožavaoce Jaguara na prvi pogled. Na obeležavanju 75-e godišnjice ovog auto giganta jedna rečenica možda je i najbolje definisala Jaguarove ciljeve za prošlost, sadašnjost i budućnost – Naš cilj je da stvorimo mašinu koja će biti skoro pa ŽIVA.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.