Prosize kapsule

Bizarne smrti rock zvezda: Droga, droga i…droga

Bivši pevač norveškog black metal benda Mayhem Per Yngve Ohlin (umetničko ime Dead) je bio jedan depresivan i introvertan mladić. Čak su i njegove kolege iz benda mislili da je lud, a takvo mišljenje i nije neosnovano ukoliko imamo u vidu da je Dead imao običaj da zakopa svoju garderobu u zemlju kako bi istrulila i poprimila „šmek“ smrti ili da se tokom koncerta inhalira „aromom“ mrtvog gavrana kojeg je držao u plastičnoj kesi. Na omotu za album Mayhema Live in Leipzig, Dead je napisao:

„Ja nisam ljudsko biće! Sve je ovo samo san iz kojeg ću se probuditi! Suviše sam hladan i moja krv je sve vreme gotovo smrnuta!“

Neko zajedljiv rekao bi da se Dead, iako Norvežanin, ipak nikad nije navikao na vremenske prilike u svojoj domovini, a što se tiče buđenja, ovaj mladić se uskoro pobrinuo i za taj aspekt svoje, možemo slobodno reći, oproštajne poruke. Samoubistvo je izvršio u aprilu 1991. godine, tako što je najpre prerezao vene, a potom „zahvat“ osigurao pucnjem iz puške u glavu. Ostavio je poruku „Izvinite zbog krvi“, a leš vickastog samoubice prvi su našli saborci iz benda. Umesto da pozovu policiju, prvo su uslikali Deadov devastiran leš (te fotke su se kasnije našle na naslovnici jednog Mayhem albuma), a gitarista Euronymous je pokupio delove Deadove lobanje i od njih sebi napravio ogrlicu.

Ironija ili ne, tek, Dead nije postao ništa topliji ni budniji u trenutku kad je povukao obarač. Naprotiv.

Paul Grey je u trenutku smrti imao 38 godina. Njegovo telo nađeno je u sobi hotela Towneplace Suites, u rodnoj mu Iowi. Prva autopsija nije mogla da pokaže tačan uzrok smrti ali je naknadnom autopsijom utvrđeno ono što se u većem delu javnosti i metal komune šaputalo još od prvog saznanja da je Paul mrtav-basista Slipknota se predozirao. Smrtonosna doza sadržala je morfijum i fentanil, a utvrđeno je i da je Paul imao i ozbiljne srčane smetnje. Levoruki basista američke metal atrakcije ostaće upamćen po energičnim nastupima, žestokom i raznolikom sviranju svog instrumenta, svojeglavom ponašanju i masci svinje pod kojom je nastupao.

Iako ga mnogi i dan-danas smatraju ocem i kraljem rock ’n’ rolla, a moja keva govori o nekom fatalno privlačnom tipu, ja Elvisa Presleya znam kao debelog, zadriglog pevača koji se nenormalno znoji i peva neke sentiše. Valjda sam tu sliku prvu video kao klinac i od tada mi je taj prizor prva asocijacija kada neko pomene The Kinga. A da je umro glupo, umro je. U trenutku smrti 16. avgusta 1977. godine, u njegovom telu nalazilo se preko deset različitih opijata, što lekova, što droga, što je, uz gojaznost, prouzrokovalo srčani udar od kojeg nije bilo spasa. Skorije su se pojavile teorije po kojima je Elvis umro od hroničnog zatvora (?!), što možda i nije tako neverovatno s obzirom na enormne količine hrane koje je Kralj arčio poslednjih meseci svog života, no, zvanična verzija nam, kao što smo videli, govori da je glavni krivac narkotička neumerenost. Pored toga mu zaista nikakav zatvor nije bio potreban.

Slični tekstovi

2 komentara na “Bizarne smrti rock zvezda: Droga, droga i…droga

  1. Pažljivo sam pročitao tekst,tema jeste ozbiljna i zato bih želeo da napišem komentar sa pozicije"nepristrasnog posmatrača" U dugačkom crnom nizu ima dosta onih čije su karijere presečene u saobraćajnim nesrećama,usled bolesti,a ne zaostaju ni oni koji su platili danak porocima-alkoholu i drogi.Mnoge "muzičke zvezde" iako na sceni moćni i slavni u svojim običnim životima nisu uspeli da se snadju.Zato su odlazili" dobrovoljno"tragično. Na kraju pojedini muzičari koji svoje stvaralaštvo baziraju na mističnim učenjima,svoje živote podredjuju takvim učenjima i dogmama,što je slučaj gore navedenog Yngve Ohlin-a. Svima im je zajedničko da se nisu naživeli i da nisu pružili onoliko koliko su mogli. Pozdrav! mogli.

    • Ipak je nemoguće da uz takav život tvoja svest ostane neiskrivljena, i da se zaštitiš od njegovog tereta. Čak i običnim ljudima poput lekara, novinara, pa i administrativnih radnika neophodan je nekakav "doping" (alkohol, sport..) da bi sebi dali malo oduška, a zamislite tek kakav doping je potreban javnim ličnostima, pevačima, glumcima.. koji u odnosu na ove obične u principu i nemaju pravo na običan život.