Prosize kapsule

Zašto su muškarci i dalje MOĆNIJI POL?

Iako se odnos muško-ženske moći značajno promenio tokom 20. veka još uvek je prerano reći da je došao kraj ere vladavine muškaraca. Žene svakako postižu značajne rezultate u emancipaciji, školstvu i oblasti poslovanja poslednjih godina, ali ako se pogleda malo bolje, ipak se još uvek ne može reći da je muškoj dominaciji došao kraj. A evo i nekih razloga zbog kojih to tvrdimo.

Muškarci su brojniji

Iako u Srbiji, možda nije takvo stanje, odnos muškaraca i žena u svetu ide u korist muškaraca i to sa trendom većeg broja muške nego ženske novorođenčadi. Prema tvrdnjama Svetske organizacije za kontrolu bolesti, ovaj trend je naročito aktuelan u Aziji i zemljama Južne i Severne Amerike.

Muškarci i dalje proizvode najveći deo svetskog bogatstva

Iako je istina da je sve veći broj žena na rukovodećim mestima moćnih firmi, i da ih sve više igra značajnu ulogu u političkom i društvenom životu, ravnoteža moći daleko je od ravnopravne. Prema nekim statistikama domet ženskog uticaja u moćnim kompanijama dopire tek do sfere srednjeg menadžmenta, dok se svega 3 procenta žena na svetskom nivou nalazi na nekoj od zaista bitnih rukovodećih pozicija u najuticajnijim svetskim kompanijama. U prilog tome govore i Forbsove liste najuticajnijih biznismena iz godine u godinu. Od 1. 125 milijardera koji su se prethodnih godina našli na ovim listama svega njih 99 bilo je ženskog roda. Smatra se da će biti potrebno makar još 75 godina ovog tempa da bi žena jednog dana, makar na polju ekonomske moći, zaista i bile ravnopravne.

Muškarci su i dalje moćniji

Iako je sve više žena koje stupaju na političku scenu, one se u medijima, ali i u društvu još uvek posmatraju kao anomalija. Prema jednom istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, došlo se do zaključka kojim se pobija tvrdnja da žene zauzimaju više radnih mesta nego muškarci. Pažljivijom analizom pokazalo se da su to u stvari radna mesta za koja bi veoma mali procenat muškaraca pokazao ineteresovanje, jer u stvari predstavljaju plaćenu verziju onoga što je sredinom 20. veka spadalo pod kategoriju – poslovi domaćice. Kada se ovako pogleda, činjenica jeste da su žene aktivnije u sferi moći, ali činjenica je i to da je moć još uvek ogromnom većinom skoncentrisana u rukama muškaraca.

Igra nije gotova

Kada govorimo o broju radnih mesta koje zazuzimaju jedni i drugi, treba uzeti u obzir da je nedavna recesija najviše pogodila one grane ekonomije u kojima su prema zaposlenosti primat imali muškarci. Bez posla su ostajali zaposleni u građevini, proizvodnji i teškoj industriji dok su ugostiteljstvo, trgovina i administracija mnogo lakše podneli ekonomsku krizu. Upravo zbog toga mnogo više muškaraca je ostalo bez posla nego žena, ali to nije razlog da se kaže da je moć prešla u ruke žena. Privreda se lagano oporavlja – igri nije kraj.

Muškarci još uvek streme ka vrhu

Dok žene uglavnom više streme ka administrativnim i menadžerskim poslovima, muška težnja ka direktorskim foteljama i glavnokomandujućim pozicijama se nije nimalo promenila. Tako, iako će u budućnosti verovatno biti mnogo više poslova koji će odgovarati ženama, ono malo poslova koji će podrazumevati stvarnu moć biće i dalje u rukama muškaraca.

Obrazovanje

Kao prvo, iako žene možda drže mnogo više diploma u svojim rukama, praktično znanje za poslove koji podrazumevaju određene zanatske veštine (električar, vodoinstalater i slično), a bez kojih teško da bi svet normalno funcionisao, još uvek je u rukama muškaraca. Drugo, ako se uzme proprcija žena i muškaraca sa diplomama i proporcija tih sa diplomama koji su se zaposlili na nekim zaista ključnim pozicijama u centrima moći (svetske vlade, parlamenti) videćete da te dve proporcije pokazuju sve osim ravnopravnosti.

Uticaj žena

Veoma je bitno raščistiti jednu stvar. To što se žene danas bore za svoj udeo u svetskoj moći u stvari nije borba koja je započela juče ili pre deset godina. Od Eve, preko Jelene Trojanske, Kleopatre sve do danas žene su veoma uticajno krojile ovaj svet. Vešto su se igrale muškim slabostima, koristile svoje ženske veštine da bi svet na neki način ipak okretale u pravcu koji je njima išao na ruku. Dvadesti vek i borba za ravnopravnost i dominaciju u muškom svetu u stvari samo je način da se skine veo sa viševekovnih zakulisnih radnji kojima su gospodarile žene. To što sada u borbi za moć istupaju otvoreno nema nikakvog većeg značaja na disbalans moći. Skriveno ili otvoreno, ta borba traje već hiljadama godinama, a činjenica je – moć je još uvek naša!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Zašto su muškarci i dalje MOĆNIJI POL?

  1. Samo nek se zene bore,jos od pra coveka priroda je rekla svoje a evolucijom je dokazano da muskarac i dalje drzi konce u svojim rukama,zamislite situaciju u kome bi zene bile ispred muskaraca po svemu.

    Probao sam ali neide,na sta bi licilo takvo drustvo!

    Slazem se da ako se stremi ka ravnopravnosti to mora imati i neke posledice po zensku populaciju,emancipacija je ucinila svoje a muskarci su ponekad kao "divlje zveri" kad im stanes na put nebiraju sredstva da te uklone,u tome se ogleda prednost na koje zene ne mogu da uticu.

    Ovo nije pitanje alfa,beta,gama muzijaka nego suprotnih polova u kojoj se tacno zna ko je glavni a ko sporedni "igrac",uvek je tako bilo i bice.Nerazumem potrebu da se zena stavlja u kontekst ravna muskarcu jer ona mozda moze da postigne veci uspeh u zivotu ali je to svakako nece opredeliti da je veci "muskarac" od nekog od koga se to pre ocekivalo!

    Ako je nesto sigurno to je da jedni bez drugih ipak ne mogu!