Prosize kapsule

Znojenje – mitovi i istine!

Leto je, pa je nekako logično da se ponovo vratimo – znojenju. Ovog puta otkrivamo vam nekoliko interesantnih činjenica o ovom fenomenu. Za početak, da li ste znali da se znojimo STALNO!?

Znojenje je normalni fizički proces putem kog naše telo reguliše telesnu temperaturu. Znojenjem se oslobađamo viška toplote nastale fizičkim naporima ili jednostavno ako nam je suviše toplo. Znoj se sastoji od vode, soli, nešto elekrtolita, a sam po sebi znoj nema miris. Dobija ga tek nakon što “odstoji” neko vreme, nakon čega bakterije počinju da ga razlažu.

Znojimo se stalno

Iako smo uvereni da se znojimo samo kada nam je toplo i da se znojimo samo na određeneim delovima tela istina je da se znojimo uvek i svuda. Razlog tome je sasvim logičan – regulisanje toplote tela je neprestan proces, pa samim tim i znojenje.

Koliko tečnosti gubimo znojenjem?

U toplim uslovima ljudski organizam znojenjem može izgubiti dve do tri litre tečnosti po satu dok u hladnijem periodu gubi najviše litar.

Znojenjem leti trošimo više kalorija

Nažalost, u pitanju je mit. Istina je da se broj utrošenih kalorija povećava, ali taj broj je zanemarljiv za bilo kakav ozbiljniji rezultat, na primer mršavljenje. Ipak ćete morati malo više da se potrudite.

Zbog krema za sunčanje se teže znojimo

U pitanju je još jedan mit. Ne, kreme za sunčanje ne otežavaju znojenje. Isto ćete se znojiti sa i bez njih, jedino što ćete sa njima nećete oboleti od raka kože. Verovatno.

Energetski napici

Istina je da njima nadoknađujemo elektrolite izgubljene znojenjem, ali takođe unosimo i suvišne kalorije kojima su energetski napici bogati.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.