Prosize kapsule

Makijavelijevi poslovni postulati!

Govoreći o uspehu na poslovnom planu do sada smo vam predočili brojne savete kako da ostvarite svoje ciljeve i budete zadovoljni postignutim. Najvažnija lekcija koju smo iz tih tekstova naučili jeste da nikada nisi naučio apsolutno sve i da uvek može bolje – savršenstvo ne postoji, ka njemu se stremi. U shvatanju ove izuzetno važne lekcije najviše su nam pomogli primeri onih koji su tom savršenstvu prišli najbliže, makar po pitanju novca i karijere. Naravno, u pitanju su neki od najuspešnijih biznismena današnjice. Ipak, model puta do uspeha nije proizvod ovog vremena.

Od kad je čoveka postoji i težnja da se u nečemu, odnosno svemu, bude najbolji – bude VLADALAC. O tome kako biti VLADALAC sigurno je najbolje učiti od onoga koji je ovoj temi posvetio čitavu knjigu. Naravno, u pitanju je Makijaveli, a evo koje vam to makijavelističke tehnike mogu pomoći da u poslu postanete VLADALAC?

Ko je bio Nikolo Makijaveli?

Makijaveli je bio fiorentinski diplomata koji je u vreme renesansnog procvata italijanskih državica svojim delom „Vladalac“ pokušao pridobiti naklonost Medičija, nove vladarske loze u Fiorentini, po čijem je dolasku on izgubio dotadašnju poziciju. Makijaveli je Vladaoca osmislio kao priručnik saveta za uspešno vladanje državom koji je Medičijima trebao obezbediti ostvarivanje njihovih ciljeva. Ipak, ni Medičiji ni tadašnja politička javnost nisu prepoznali izuzetno bogatstvoo koje su imali pred sobom i Makijavelijev rad i metode bivaju osuđene kao beskrupulozne i nemoralne. Ipak, decenijama nakon toga Makijavelijev priručnik mnogima je doneo milijarde, a evo nekih najvažnijih postulata, zahvaljujući kojima je među onima koji znaju kako „Vladalac“ cenjen i danas.

Vodi računa o zaposlenima

Dobar poslodavac uvek drži svoje prste na pulsu svojih radnika i nikada neće dopustiti da nezadovoljstvo preraste u pobunu. Svaki pad morala koji bi mogao uzrokovati dalje ozbiljnije probleme mora preduhitriti i ne dozvoliti da do pregovora ikada i dođe. Radnici se nikada ne smeju naći u prilici da iskuse moć.

Održavanje moći

Ako ste mislili da je sticanje moći naporno, onda morate znati da pravi posao počinje kada moć steknete. Morate je održati. Održavanje moći se postiže neprestanim dokazivanjem – i rečima i delima. Nikada nemojte zaboraviti dve izreke – Batina je iz Raja izašla i Lepa reč gvozdena vrata otvara. Moć pokažite na delu, oštrina je za vođu neophodna, ali isto tako moć pokažite i vašim stavom, oblačenjem, pa i ljudima kojima ste okruženi. Sve u vezi vas, jednostavno mora biti MOĆNO.

Nikada ne dozvolite da drugi znaju šta mislite

Onog trenutka kada postanete predvidljivi moć je izgubljena. Vaši protivnici, ali i saradnici nikada ne smeju znati šta da očekuju. Uvek ih lovite nespremne, blefirajte, koristite mamce, nikada ne pričajte mnogo o sebi i nikada se ne okružujte ljudima koji mnogo pričaju. Osim ako ne želite da šire dezinformacije kako biste neprijatelja naveli na pogrešan trag.

Udovoljite ljudskoj sujeti

Nema čoveka bez slabosti niti sujete. Da biste bili dobar VLADALAC morate biti i dobar psiholog. Morate znati kako vaš podređeni razmišlja, koji su njegovi ciljevi i šta je to što ga naročito raduje. Kada otkrijete o čemu je reč – igrajte na njegove slabosti. Od odanog sluge nema boljeg radnika…

Nikada se ne opuštajte

Kada ste na POZICIJI, morate biti svesni da ste na meti mnogih koji bi se rado našli na vašem mestu. Da biste opstali pod naletima surovih vetrova morate u startu raščistiti jedno – uspešan čovek nema prijatelja niti ikoga kome može verovati. Osim sebe samoga, naravno.

Okružite se pametnim ljudima

Kao što smo kazali na početku, usavršavanje je proces koji nema kraja. Zato, ako želite da budete bolji od drugih, a jednog dana i najbolji, morate se okružiti boljima od sebe i učiti, učiti i samo učiti. Nikada ne znaš dovoljno..

SLUČAJ ne postoji

Dobar poslovni čovek nikada ništa ne prepušta slučaju. Pre nego se odluči na bilo koji potez tačno zna sve korake u partiji koju se sprema da odigra i ima makar dva plana u rezervi za slučaj nepredviđenih okolnosti. Sreća je za slabe…

Izolacija je najveća greška

Makijaveli je smatrao da su tvrđave najveća greška svake ratne strategije. Jednom kada se zaključaš u nju, odbrana je jedina strategija koju možeš koristiti. Kada napraviš od sebe vođu koji je u kontaktu sa svojim ljudima, koji zna šta mu se dešava među redovima i koji je (naizgled) prijemčiv i normalan postići ćeš više nego živeći u neznanju iza masivnih vrata svoje prostrane kancelarije. Ipak, i kod otvorenosti distanca je uvek ključna..

Ostavi pečat

Koliko god da si dobar Vladalac, tvoja vladavina će uvek biti poređena sa vladavinom bivših vladara. Zato se uvek potrudite da budete onaj Vladalac s kojim će svi nakon vas biti poređeni. Naravno, kao pozitivan primer.

Ako vam ovi naši saveti deluju pomalo neetički i suviše hladni i brutalni, onda vi u stvari niste čovek koji bi trebao da čita ovaj tekst. Razlog je jednostavan – niste rođeni da budete Vladalac. Ali ni to nije tako loše. Uvek možete biti veran sluga. Izbor je vaš…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.