Prosize kapsule

Muško zdravlje – bolovi DESNO DOLE!

Pitanja o bolovima „desno dole“, ona su koja nam često postavljate, pa smo zbog toga odlučili da umesto gomile pojedinačnih, svima onima koji već jesu ili koji bi postavili pitanje na ovu temu, pružimo jedan sveobuhvatan odgovor. Kao što smo rekli, ovi bolovi se često javljaju, mogu biti sasvim bezazleni, ali isto tako i veoma ozbiljni, i upravo zbog toga nikada ne smeju biti zanemareni.

Bolovi desno dole

Najčešći razlozi za ovu vrstu bolova mogu biti upale mokraćne bešike, mokraćnih kanala, ali i bubrega i slepog creva. Ponekad razlog bolovima dole desno može biti i pesak i kamenje u bubregu, bešici ili mokraćnim kanalima, ali najčešće se uglavnom radi o nekoj upali ili prehladi.

Bolovi prostate

Bolovi prostate specifični su po tome što se javljaju u predelu stidne kosti, a ponekad se šire i ka krajnjem delu debelog creva. Česti simptomi koji prate bol prostate su hladna stopala, osećaj hladnoće i često, ponekad bolno mokrenje. U zavisnosti od toga da li je upala hronična ili privremena biće i lečenje. Hronične se leče dugo uz obavezno lečenje partnera, dok ove privremene traju kraće, ali mogu ostaviti značajne posledice koje će se pojaviti pod stare dane. Od prvih uglavnom obolevaju stariji muškarci kod kojih dolazi i do uvećanja prostate, a od drugih mlađi koji su, u slučaju neadekvatne prevencije, na dobrom putu da dožive sudbinu svojih starijih kolega. Što se tiče problema sa mokrenjem, njemu su podložni i stariji i mlađi. Kao što smo već rekli, kod starijih je za to kriva uvećana prostata, dok je kod mlađih uzročnik čestog ili otežanog mokrenja uglavnom neka upala. Ipak, ponekad ne mora biti reče o upali već za to može biti kriva neka virusna infekcija i tada se moraju obaviti testovi na HPV virus i hlamidiju od kojih mladi najčešće oboljevaju.

Iron Abs za vas

Većinu muškaraca odbija pomisao na posetu urologu, ali činjenica da upravo zbog ovoga, godišnje od raka prostate umire jedan od deset muškaraca trebala bi vam biti dovoljna da preispitate svoja ubeđenja. Na prvi znak smetnje pri mokrenju poseta urologu je OBAVEZNA.

Bolovi u testisima

Kod mlađih muškaraca mogu se javiti jednostrani ili obostrani bolovi u testisima. Najopasniji bol testisa je bol u jednom testisu koji je svakodnevan, stalan, tup i propraćen uvećanjem testisa. U tom slučaju neophodan je ultrazvučni pregled testisa kako bi se otkrilo da li je reč o hidrokeli, varikeli ili tumoru testisa. Treba znati da je u razdoblju od 15 do 35 godina tumor testisa uglavnom zloićudan i zato je jako važno otkriti što ranije. Varikela i hidrokela nisu opasne, ali je poželjno otkloniti ih jer mogu izazvati neplodnost muškaraca kasnije. Za razliku od stalnog bola iznenadni bol testisa koji se javlja pri fizičkom naporu, najčešće jednostrano, u pitanju je torzija, odnosno uvrnuće testisa. Bolovi testisa mogu se javiti i pri čestim seksualnim odnosima i oni nisu opasni, ali ipak, ako se prepoznajete, mogli biste malo pauzirati.

U svakom slučaju, nijedan bol „dole desno“ nije razlog da vi postavljate dijagnozu. Postoje stručne osobe koje će otkloniti svaku sumnju u to da li je vaš bol bezazlen ili nije. Posetite ih, a osim redovne posete urologu obavezan je i redovan pregled testisa koji možete odraditi i sami.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Muško zdravlje – bolovi DESNO DOLE!

  1. Pingback: Saveti za zdravu spermu | Muški magazin - M@N!

Ostavite komentar