Prosize kapsule

Meeting Of Styles 2010. grafiti festival- Dan PRVI!

Ljubitelji grafita, skejtbordinga i dobrog druženja ovog vikenda imaće priliku da uživaju u najvećem svetskom grafiti festivalu “Meeting of Styles”, koji se ove godine prvi put organizuje i u Beogradu. Istovremeno,

događaj se organizuje u još 15 gradova širom sveta – Visbadenu, Majncu, Cirihu, Sankt Petersburgu, Belfastu, Londonu, Vroclavu, Lisabonu, Veneciji, Montrealu, Njujorku, Čikagu, Meksiko Sitiju, Limi, Sao Paolu, Kuala Lumpuru, a po prvi put na MOS mapi naći će se i Beograd.

Manifestacija je zvanično otpočela danas pripremom zida zgrade Hemijskog Instituta na Slaviji u Beogradu, na kom će do nedelje 29. avgusta oko 50 grafiti crtača iz celog sveta uz muzičku podršku domaćih DJ-eva crtati veliki mural. Grafiti će se osim na Slaviji crtati i na zidu ITM-ove fabrike na Novom Beogradu, a u okviru MOS-a sutra će u skejt parku Ušće biti organizovana i skejt tekma – takmičenje domaćih i stranih skejtbordera. Organizatori obećavaju dobro druženje, neverovatan program i vrhunsku zabavu, pa vas i mi pozivamo da sutra od 13 sati navratite do Ušća. Mi ćemo u svakom slučaju biti tamo, a ako vam bude pretoplo o svemu ćete moći da se informišete na vašem omiljenom veb sajtu za muškarce.

Meeting of Styles festival je koji se organizuje od 2002. godine, kada su u Visbedanu na zidovima zatvorene gradske klanice oslikani prvi grafiti. Povezivanjem grafiti crtača i muralista širom sveta, festival je ubrzo dobio međunarodni karakter i od tada se održava u raznim zemljama sveta u zavisnosti od finansija organizatora.

Na jednom mestu se okupljaju najbolji umetnici koje ta zemlja ima i prave se obično velike produkcije na zidovima napuštenih zgrada i fabrika. Zahvaljujući Hemijskom Institutu koji nam je ustupio svoju zgradu, zatim gradu Beogradu i brojnim nevladinim organizacijama, mi smo ove godine uspeli da dobijemo centralno mesto u gradu, ovde na Slaviji. To je značajno jer će mural biti dostupan velikom broju građana, a sve sa ciljem da razbijemo predrasudu da su grafiti obične žvrljotine i huliganstvo i pokažemo da su oni u stvari umetnost, da svaki grafit ima poruku i da naš grad može učiniti lepšim – istakao je Marko Veljić, organizator festivala.

Tokom ovogodišnjeg MOS festivala u Beogradu će se okupiti oko 50 grafiti crtača, muralista i drugih “uličnih” umetnika čija će misija biti afirmacija domaće grafiti scene, ali i celokupnog alternativnog kulturnog izražavanja ( breakdance, skejtbording…). Meeting of Styles je od osnivanja organizovao 75 događaja u  16 gradova širom sveta, sa ciljem povezivanja crtača grafita, razmenjivanja ideja i iskustava umetnika, i revitalizacije urbane kulture u zemljama u kojima je tako nešto potrebno. Srbija je ove godine ucrtana na MOS-ovu mapu, a šta će do nedelje biti iscrtano na zidovima Beograda najbolje pogledajte sami – ili uživo ili putem M@N! magazina!

Ono što smo danas izdvojili za vas jeste početak priprema za crtanje velikog murala na Slaviji, što obuhvata postavljanje skele za crtače, prefarbavanje ranije nacrtanih grafita i početak iscrtavanja budućeg murala na cheap price viagra Slaviji. Uživajte..

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Meeting Of Styles 2010. grafiti festival- Dan PRVI!

  1. Malo da se pohvalim,sesta slika po redu nacrtana na panou znaci JAR odnosno to vam dodje kao neki “simbol” i stil svakog crtaca po cemu je prepoznatljiv.Obavezno uz svaki crtez ide i potpis autora naravno!
    Kako mi je drug u tim vodama vec godinama,potpuno mi je jasno kakvu grafiti imaju poruku ali oni koji se bas i nerazumeju ne mogu je protumaciti na pravi nacin,uglavnom ih vizuelni efekat ostavlja bez daha.Sve pocinje tako sto se prvo napravi skica na papiru koja se posle u razmeri 1:1 prenosi na zid ili neku drugu podlogu.Koriste se kvalitetni sprejevi,recimo MONTANA,koji ostavljaju precizan trag boje odnosno kako se to medju crtacima kaze “pregazi” prethodnu na podlozi ako zid nije okrecen,mada se najcesce prvo okreci u belu podlogu!
    Sirina nanosenja boje zavisi od kapica na spreju i mogu biti od ultra tankih linija do ultra debelih.Ovo su neka osnovna pravila u grafiterstvu ali posto sam laik za crtanje grafita to prepustam pravim umetnicima koji svojim talentom pokazuju da je ovakav vid umetnosti prepoznatljiv u svetu,sta vise svaki objekat mnogo lepse izgleda kad imate neki grafit od kvalitetnog crtaca.

  2. Pingback: Meeting Of Styles 2010. grafiti festival- Dan PRVI!

Ostavite komentar