Prosize kapsule

Ko su THE MAD MEN?

Iako kod nas ne tako popularna i poznata, serija FOX-ove produkcije Mad Men poslednjih nekoliko godina jedan je od najvećih hitova u kategoriji neprikosnovenih sitkoma svih vremena. Iz godine u godinu već je postala tradicija, da Emiji, Zlatni globusi i druge nagrade za najbolja ekranizovana ostvarenja po pravilu idu u ruke producentskog tima Mad Men-a. Ovo pravilo ponovilo se i na poslednjoj dodeli Emija pre dve večeri, a interesantno je pomenuti i činjenicu da je Don Drejper, koga u seriji tumači Džon Hem, proglašen za najuticajnijeg muškarca za 2009. godinu. U čemu je tajna ove, za naše prostore anonimne serije, i kojim su to trikovima ovi marketinški stručnjaci sa početka 60-ih kupili milione muškaraca koji ih pokorno slede iz sezone u sezonu…

Serija i junaci Mad Men-a omiljena su tema brojnih inostranih muških magazina, i štampanih, ali i ovih sličnijih našem M@N!-u. Malo smo prelistali ta njihova spisanja i iznenadili se količinom i raznolikošću tema kojima su urednici tih magazina pokrili skoro sve oblasti u svakodnevnom životu muškarca. Sve je tu – MAD MEN saveti za ljubav, MAD MEN saveti za muško-ženske odnose, za seks, posao, opuštanje, modu… Ovo nas je motivisalo da i sami proverimo izvor sa kog ističe ta silna mudrost, te smo odgledali nekoliko epizoda „Momaka sa Menhetna“ i shvatili…

Smeštena u šezdesete godine 20. veka serija Mad Men u stvari je omaž svemu onome što je muškarcima uskraćeno dolaskom na vlast teorije ravnopravnosti polova i novih kulturno-društvenih vrednosti. U principu, osvrt na vreme kada su muškarci bili MUŠKARCI.

Ako bi se trebala pronaći jedna reč koja bi bila slika celokupne serije bila bi to diskriminacija – u svakom pogledu. Serija opisuje kulturne i socijalne vrednosti američkog društva tokom šezdesetih godina povlačeći paralelu sa današnjim društvom pojašnjavajući šta se promenilo, a šta je ostalo isto Spletke, intrige, pušenje, opijanje, preljuba, rasna i polna diskriminacija u to vreme bile su uobičajeni način svakodnevnog funkcionisanja. Iako će mnogi od vas reći „Pa šta, tu se nešto mnogo i nije promenilo“, u američkom društvu zapravo i jeste. Jasno, sve ovo postoji i danas, ali početkom 60-ih takvom ponašanju nisu bila potrebna zatvorena vrata iza kojih bi se „grešilo“. Možda upravo u tome i leži tajna uspeha ove serije. Tema zbaranjenog voća nikada ne omane.

Što se same radnje serije tiče, ona se uglavnom vrti oko Dona Drejpera, uspešnog menadžera sumnjive prošlosti i njegovih kolega iz reklamne agencije na Medison Aveniji u Njujorku.  Don je oličenje ALFA mužjaka. Uspešan u poslu, oženjen uzornom i prelepom domaćicom, a opet tipičnom američkom plavušicom, Don se ne ustručava da „šara“ sa strane. Na listi ljubavnica našle su se Midž Danijels (Rouzmeri DeVit) i uspešna poslovna žena Rejčel Menken (Megi Sif). Osim njega radnju serije pokreću i Donova sekretarica Pegi Olson (Elizabet Mos) koja pokušava da upliva u svet rezervisan isključivo za muškarce uz savete svoje starije koleginice Džoan Holovej čiji lik tumači Kristina Hendriks. Mušku ekipu još čine i menadžer bez obraza Pit Kembel (Vinsent Kartajse) i druge muške kolege iz firme koji zajedno čine dobitnu MAD MEN kombinaciju.

Kad se malo razmisli, ova serija kod nas možda još uvek nije postigla toliki uspeh iz prostog razloga što za Amerikom kaskamo u proseku 40-50 godina i možda je slika iz serija MAD MEN upravo slika našeg društva danas. Ili mislite da nije..

Da bismo vam pomogli da razrešite ovu nedoumicu evo jedne zanimljive liste koju smo pronašli u jednom stranom magazinu u kojoj se razmatra šta to današnji muškarci NE MOGU DA RADE što su Momci sa Menhetna MOGLI. Pročitajte, pa prosudite sami..

10. Jedan posao tokom celog života

9. Spavati sa šefovom sekretaricom

8. Seksističke šale

7. Ignorisati ženu

6. Satima smišljati podvale

5. Politička NEkorektnost

4. Živeti bez straha od tužbe za seksualno zlostavljanje koleginica

3. Ne mariti za zdravlje

2. Imati pravo na privatnost

1. Piti sve vreme

PrOsuda?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.