Prosize kapsule

STARKE – Patike za SVA VREMENA!

Pre neprikosnovene vladavine Adidasa, Nike-a, Reebok-a.. i drugih danas poznatih brendova patika, svetom uličnog tabananja suvereno su gospodarile Conversove Starke. U svetu poznate kao Chuck Taylor All-Stars ili Chuck’s, a kod nas Starke, ove patike su obeležile jednu epohu, a kada se ta epoha završila Starke su status najprodavanijih patika svih vremena održale zahvaljujući pripadnicima subkulture koji nisu dozvolili da se sjaj ove svemoćne ZVEZDE ikada ugasi…

Malo zvezdane istorije

Rođenje Starki vezano je za sport koji je početkom 20. veka tek zadobijao profesionalne odlike koje ima danas. Kako tadašnji sportisti nisu imali nikakvu zvaničnu sportsku odeću i obuću, kompanija Converse je upravo u njima videla svoju priliku, naročito u košarkašima. Pre pojave prvog modela Konversovih Starki, Konvers je proizvodio gumene čizme i papuče, ali od 1917. godine kada su na tržište izbacili svoj prvi All Stars model, nesumnjivo je bilo da su sportsko tržište osvojili bez borbe.

Interesantna je i priča o tome kako su Starke postale zvanična obuća košarkaša. Kako košarkaši sredinom 20 –ih 20. veka nisu imali profesionalnu sportsku opremu, povrede su bile česte. Upravo nakon takve jedne povrede, košarkaš Chuck Taylor, otkrio je magične Starke, čiji je uskoro postao i zvanični promoter. U istoriji sporta 1921. godina ostala je zabeležena po presedanu kada je Konvers i zvanično zaposlio Tejlora kao svog promotera, što je bio prvi put da je neki sportista postao zaštitno lice neke kompanije ili proizvoda. Kako se Tejlor odlično pokazao na svojoj novoj ne-košarkaškoj poziciji, već 1923. godine njegov potpis dodat je na All-Star etiketu na kojoj je ostao do danas. Upravo zahvaljujući njemu Starke su postale i zvanična obuća NBA igrača.

Do 1966. godine Starke su se proizvodile samo u crnoj i beloj boji, a od 1966. na rafove prodavnica stižu i prvi “šareni” modeli. Upravo neke od tih prvih “šarenih” modela dizajnirao je Čak Tejlor, nekoliko godina pre smrti 1969.

Osim uspeha na sportskom tržištu, Starke su već 50-ih postale vrlo popularne i među mladima pa su ih razne urbane subkulture prihvatile kao jedno od svojih glavnih obeležja. Prvo su to bili sledbenici rockabillya, među pankere su ih progurali Ramonesi, a zvanični zastupnik među grunge generacijom bio je Kurt Kobein 90-ih. U godinama koje dolaze Starke su se održale samo zahvaljujući ovim urbanim subkulturama, jer su primat na tržištu patika preuzeli Adidas, Reebok i Nike koje su svojim modelima preplavili tržište raspoloženo za nešto drugačije. Ovo je 2001. godine dovelo do bankrota Konversa što je za posledicu imalo zatvaranje Konversovih fabrika širom sveta. Proces oživljavanja brenda koji je gospodario našim i nogama naših roditelja više od pola veka, počinje 2003. godine kada Nike preuzima Converse i obnavlja sjaj drevne ZVEZDE, otvarajući pogone za proizvodnju širom Azije. Bez obzira na sve nedaće, uspone i padove koje je ime All Stars pratilo tokom istorije, činjenica je da će Starke u toj istoriji ostati zapamćene kao najprodavanije i najpoznatije patike svih vremena, sa gotovo milijardu prodatih parova u svim delovima sveta. Ne otpisujte sjaj ove stare zvezde…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “STARKE – Patike za SVA VREMENA!