Prosize kapsule

Znate li ko je – SAPARMURAT NIJAZOV?

Većina naših proliberalnih, demokratsko orijentisanih i dušebrižnički za svoj narod NEZAINTERESOVANIH političkih vođa najlakše i najdublje se sablažnjava pred zlodelima velikih autoritarnih vladara svih nam bivših varijacija južnoslovenske državnosti. Razlog – nisu upoznali Saparmurata Nijazova! Prema njemu Tito i Sloba su na nivou jaslica. Zašto – pročitajte u tekstu koji sledi…

Nijazov je bio autoritarni vođa, dobro poznat na zapadu po svom kultu ličnosti. Verujući da Turkmenistanu nedostaje nacionalni identitet, pokušao je da preuredi državu po svojoj viziji. Preimenovao je grad Krasnovodsk, na obali Kaspijskog mora u Turkmenbaši, po sebi. Osim toga preimenovao je nekoliko škola, aerodroma, čak i jedan meteorit po sebi i članovima najuže porodice. Nijazovljevo lice nalazi se na svim banknotama  manata (valuta Turkmenistana), a njegovi veliki portreti istaknuti su po celoj zemlji, posebno na velikim javnim zgradama i avenijama. Statue Nijazova i njegove majke prisutne su po celoj zemlji, uključujući i središte pustinje Karakum, kao i pozlaćenu statuu na vrhu najveće zgrade u Ašhabadu, koja se rotira, tako da je lice uvek okrenuto ka Suncu, i baca odbljesak na prestonicu. Data mu je nagrada heroja Turkmenistana pet puta. Nijazov je rekao “Ja sam lično protiv toga da gledam svoje slike i statue na ulicama – ali to je ono šta narod želi.”

Obrazovni sistem učio je mlade Turkmene da vole Nijazova. Njegova dela i govori čine veći deo školskih udžbenika. Glavni tekst je nacionalni ep, (koji je napisao Nijazov), Runama ili Knjiga duše. Ova knjiga predstavlja mešavinu revizionističke istorije i moralnih smernica, i osmišljena je kao “duhovni vodič naciji”, i osnova umetnosti i literature Turkmenistana. Knjige iz sovjetske ere su zabranjene, bez da su bile zamenjene novim uzdanjima, tako da se u bibliotekama u Turkmenistanu teško može naći knjiga čiji autor nije Nijazov. 2004, Nijazov je naredio zatvaranje svih biblioteka u ruralnim mestima, na osnovu svog stava da turkmenski seljaci ne čitaju. U njegovom rodnom selu, Kipčak, izgrađen je kompleks kao memorijal njegovoj majci, uključujući džamiju (procenjenu na 100 miliona dolara). Zidovi ovog ovog zdanja prikazuju učenja iz Runame uz sure iz Kurana.

Ostaje da se vidi da li će novi predsednik Kurbankuli Berdimuhamedov sprovesti reforme koje će smanjiti kult ličnosti koji je za sobom ostavio Nijazov.

Slični tekstovi

Ostavite komentar