Prosize kapsule

Najmoćnije američke porodice – DEO PRVI

Svaka zemlja ima neku svoju istoriju koju su osim inostranih uticaja i moćnika stvorili i pojedini domaći. Predsednici, tajkuni, ljudi i vlade iz senke, gangsteri, moćnici kulturno-estradnog miljea.. svako od njih je na neki način u istoriji svoje zemlje ostavio svoj trag, i njime je oblikovao. Kao što su to kod nas Karići, Miškovići, Miloševići, Petrovići, Karađorđevići, Obrenovići, Nemanjići… američku istoriju stvorila su neka druga, njihova prezimena. Činjenica da najmoćnijom zemljom na svetu vladaju ove moćne porodice, svakako, nije mogla ostati bez posledica i na svet. Pogledajmo, koje su to najmoćnije američke porodice..

Hilton

Osnivač – Conrad Nicholson Hilton (1887-1979)

Konrad je u posao sa hotelima ušao još davne 1919. kada je kao član prve vlade Novog Meksika investirao u otvaranje prvog Hilton hotela. Danas, nakon 90 godina, lanac Hilton hotela obavija čitav svet sa nešto više od 500 karika pri čemu nijedna od njih nije – najslabija. Generacije Hilton naslednika bile su šarenolike, ali nijedna od njih moćnu porodičnu imperiju nije dovela do ivice opstanka. Iako je poslednja generacija sestara Hilton koje svi znamo, u neku ruku hod po tankoj žici izgleda su i one od prapredaka pokupile gen za posao, tako da već deceniju i nešto o d ničega prave milione. Moć im je u genima…

Astor

Osnivač – John Jacob Astor (1763-1848)

Ovaj amerikanizovani Nemac na tlo SAD došao je davne 1784.  i počeo da se bavi onim u čemu je bio najbolji – krznom. Nakon nekoliko decenija uspešnog krznarenja, ali i nekoliko pametnih investicija u njujorške nekretnine Džon je od doseljenika bez pare postao multimilijarder čije se bogatstvo danas može osetiti širom Amerike, ali i Engleske. Poznato je da je za života bio finansijer Edgara Alana Poa, a u amanet iza njega je ostala i čuvena Astor biblioteka. Naslednici, koji danas žive u Waldorf-Astoria hotelu u Njujorku, raspolažu ogromnim bogatstvom u nekretninama, jednom od najskupocenijih ergela na svetu, pekarama širom Amerike, ali da se ne lažemo i ogromnim finansijskim nasleđem svojih predaka…

Barimor

Osnivač – Herbert Arthur Chamberlayne Blyth (1849-1905)

Herbert je svoju životnu stazu započeo kao bokser tokom studija na Oksfordu, kada se prvi put i susreo sa svetom glume, i pogodađate – zavoleo ga. Ipak, kako je gluma bila nedolično zanimanje za jednog Blita, Herbert je nastupao pod pseudonimom Maurisa Barimora pod kojim je prvi put i zaigrao na daskama SAD-a 1874. godine. Iako njegovi glumački snovi nikada nisu postali stvarnost i dostigli slavu o kojoj je u njima sanjao, to se ne može reći i za njegove naslednike. Lajonel, Etel i Džon su postali velike holivudske zvezde, ali svakako najsjajnija od njih je i najmlađa Barimor zvezda – Dru. Ako neko ima nešto protiv – nek se javi.

Vanderbilt

Osnivač – Cornelius Vanderbilt (1794-1877)

Evo i jednog tajkunskog primera moći. Mladi Kornelijus je sa 11 godina napustio školu i hladne glave uplovio u mutne vode između Menhetna i Stejtn ostrva. Pokazalo se da je Kornelijus bio odličan plivač u mutnim vodama, zahvaljujući čemu je postao jedan od najuticajnijih tajkuna Amerike 19. veka, a ništa manji uticaj nisu imali ni njegovi naslednici. Alfred je u porodicu doneo jednu od najboljih američkih ergela konja svih vremena, Harold je postao trostruki osvajač Kupa Amerike u fudbalu, a Vilijam III guverner Rhode Islanda. Ipak, kako loza nije imala daljih muških potomaka, moć je poljuljana, ali ne i izbačena iz sedla. Činjenica je da moć uvek pronalazi način da se održi, pa je tako bilo i ovog puta. Naslednik Vanderbiltovog bogatstva je mladi novinar CNN-a Anderson Kuper koji je sin pra-pra unuke i pra-pra unuka deda Kornelijusa. Jeste, istina je – greh je počinjen, ali moć je očuvana.

Walton

Osnivač – Samuel Moore Walton (1918-1992)

Kralj veleprodaje, popusta i diskontne prodaje, Semjuel Valton svoj prvi Wal- Mart otvorio je 1962. godine. Danas, skoro 50 godina posle, na svetu postoji više od 6 hiljada Volmartovih objekata koji zapošljavaju skoro dva miliona radnika. Jasno, para se na paru lepi, pa nije ni čudo što su Waltonovi rangirani kao jedna od najbogatijih američkih porodica danas. Najnoviju Walton generaciju predvodi Semov najstariji sin S. Robson i koji je jednom kao svoju najveću želju naveo da bi voleo da njegovi naslednici budu korisni američkom društvu, da budu produktivni i ne ukaljaju porodično prezime. To svakako nije pošlo za rukom novopečenoj Walton naslednici, Elizabet Pejdž Lorie, praunuci Semjuelovog mlađeg brata Bada, koja je ovih dana morala da vrati univerzitetsku diplomu jer je otkriveno da je potrošila hiljade dolara plaćajući cimerku da polaže testove za nju..

U nastavku vam predstavljamo Kopole, Herstove, Du Pontove, Kenedijeve i naravno – Rokfelerove.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Najmoćnije američke porodice – DEO PRVI

  1. Malo ste lose odradili svoj posao , potrudite se vise jer u americi postoji mnogo porodica koje su dosta mocnije od ovih , a i bogatije , a mozda bi mogli da napravite ovako nesto i za srb ali bez tajkuna vec o pravim srpskim porodicama koje generacijama neguj bogatstvo kao i klasu .

    • Ovo je, kao što piše u naslovu, tek prvi deo teksta. Ideja za Srbiju je dobra, pozabavićemo se time u budućem periodu.

Ostavite komentar