Prosize kapsule

New York – Kompot od Velike Jabuke!

Ako želiš da posetiš New York, odmah da ti kažemo-zakasnio si da vidiš ono najinteresantnije, kule Svetskog trgovinskog centra, srušene u spektakularnom terorističkom napadu 2001. godine. Sada možeš, doduše, da obiđeš mesto na kojem su bile, a koje se sada zove Ground Zero, ali to baš i nije dovoljno. No, dok se ovih dana u SAD-u vode oštre javne polemike o tome da li na mestu blaženopočivših „Bliznakinja“ treba dozvoliti izgradnju džamije ili ne (?!), vi ćete, ukoliko se odlučite na štrapaciranje Velikom jabukom, moći da se fokusirate na druge znamenitosti ovog višemilionskog grada.

Gradsko jezgro najpopularnijeg grada u SAD i jednog od najmoćnijih gradova na svetu broji oko 8,5 miliona stanovnika, dok na širem području grada živi više od 18 miliona stanovnika.

Kao i svaki glupi turista, najbolje bi bilo da prilikom svoje prve posete New Yorku najpre napraviš po koju fotku u okolini Kipa slobode, jednog od najprepoznatljivijih simbola grada. Kip koji je napravljen 1886. godine pod nadzorom francuskog umetnika Frederica Bartholdija posvećen je borbi američkog naroda za demokratiju, a nalazi se na Ostrvu slobode u njujorškoj luci.

Pošto si napravio fotke koje ćeš prvom prilikom staviti na Facebook, da svi vide GDE si bio, možeš nastaviti sa turom po gradu. To možeš činiti pešice, a ako želiš da negde stigneš brže ili ti jednostavno nije do pešačenja, zaustavi taxi. Osim što ćeš moći da za prosečno 5-10 dolara po vožnji stigneš gde god želiš u širem centru grada (downtown, na engleskom), bićeš u prilici i da naletiš na interesantne taksiste pune lucidnih priča i manje-više beskorisnih saveta, koji će ti, ako ništa drugo, ispričati dosta zanimljivih anegdota iz života grada. Metro izbegavaj. Osim po gužvi, ovaj vid prevoza poznat je i kao nesiguran jer masa kriminalaca, secikesa, nasilnika i pljačkaša svoje žrtve vreba upravo ovde.

Destinacija koju svakako moraš da posetiš je Manhattan. U luksuznom jezgru New Yorka možeš videti dosta toga lepog, kao na primer…hm, u stvari, verovatno ćete se setiti one rahitične Sare Džesike Parker i njenih ocvalih tetki iz Sex i grada koje traže poslednji kres pre nego što ih klepe spondiloza i reuma, što i nije neka prijatna asocijacija, ali nemoj klonuti duhom! Produži dalje do Wall Streeta. Tamo ćeš moći da vidiš odakle je krenula svetska ekonomska kriza zbog koje polovina ljudi koje poznaješ nema ’leba da jede dok se ti zajebavaš po Americi, a verovatno ćeš se prisetiti i sjajnog filma Wall Street Olivera Stonea sa fenomenalnim Michaelom Douglasom i Charlie Sheenom.

Na Wall Streetu se inače nalazi Njujorška berza, čiji prapočeci sežu daleko u prošlost, čak do 1792. godine kada su se trgovci i špekulanti sastajali ispod drveta (da, bukvalno ispod drveta) i ugovarali poslove i novčane transakcije. Drvo je nestalo, tačnije zamenila ga je velelepna zgrada berze, a bradati, smrdljivi trgovci preobrazili su se uštogljene, užurbane japije i poslovne ljude koji barataju milionima dolara svakoga dana i koji su, da ne zaboravimo, direktno odgovorni za izazivanje svetske finansijske krize sa kojom svet još pokušava da se izbori.

Sledeća destinacija u New Yorku je Central Park. Mesto koje je poznato po tome što je Ekrem Jevrić u njemu snimio svoj prvi spot, ima još dosta toga za ponuditi. Park je ogroman i nemoguće ga je obići za jedan dan. Fontane, jezera, livade, skulpture, Wallman klizalište, Imagine mozaik posvećen Johnu Lennonu, dvorac Belvedere, mostovi, sve to čini Central Park sjajnom zelenom oazom usred gradske vreve i opšteg urbanog ludila u kojoj možeš predahnuti pre nego što nastaviš svoj turistički pohod.

Od muzeja treba obratiti pažnju na Madamme Tussaud (Tiso) i Metropoliten s tim što ovaj prvi možete zaobići zbog zbrzanih tura i preskupih karata (oko 45 dolara), dok je  sa Metropolitenom situacija drugačija, ture su bolje organizovane, a posebno je zanimljiva egipatska kolekcija koju si ranije mogao da vidiš samo u knjizi istorije, ukoliko si uopšte išao u školu.

No, umesto kvazi kulturnog uzdizanja, radije poseti Harlem, Queens, Brooklyn ili Bronx, predgrađa o kojima smo toliko gledali na filmovima i slušali razne strašne priče. E, pa, znaš šta? Tačne su. Nemoj zalaziti tamo noću, pogotovo ako si belac, a jesi, već se potrudi se da se promuvaš tokom dana i da, posle Wall Streeta kao vrha New Yorka, pogledaš kako grad izgleda sa dna. From The Bottom. Dobro, nije to baš tako strašno, ali ćeš, kao što si Central Park nekoć poredio sa Kalemegdanom, pojedina predgrađa New Yorka sigurno porediti sa Borčom ili Voždovcem.

Sve ovo što smo naveli tek je delić onoga što se može videti u New Yorku. Ostatak ćeš morati sam da otkriješ, a to ti neće biti previše teško, osim možda u pogledu toga šta odabrati od svega toga?

Sve u svemu, ono što nećeš moći da „posetiš“, ali ćeš svakako moći da osetiš, a čime se inače ponose svi žitelji ovog grada, od taksiste iz Moldavije do gradonačelnika Michaela Bloomberga, jeste atmosfera grada. Bilo da si na užurbanom i grozničavom Mahnattanu i Wall Streetu ili u nešto mirnijim predgrađima, osetićeš specifičan duh koji je, valjda, moguć samo u melting potu kakav je New York. Ogroman lonac u kojem se krčkaju, mešaju i sjedinjuju najrazličitije boje, rase, mentaliteti, jezici.. jednostavno je neodoljiv u svakom pogledu. Kažu da je surov za život, kažu da moraš biti uspešan, što i nije toliko čudno ako imamo u vidu da je reč o finansijskoj prestonici sveta, ali je za jednu kraću posetu sasvim ugodan.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.