Prosize kapsule

Opadanje kose kod muškaraca – saveti

Priroda nas je obdarila mnogim delovima našeg tela koje cenimo zato što su nezamenljivi. Oči, uši, koža, pa i kosa. Koliko su oni zaista važni, i koliko je bitno da ih čuvamo „kao oči u glavi“, nažalost, shvatamo tek kada bez njih ostanemo. Kod gubitka prvo troje, ne možemo vam mnogo pomoći, ali po pitanju gubitka kose možemo. Naročito kod pojaljivanja prvih znakova zalizaka..

Dok neki muškarci, a i mnoge žene, u zaliscima mogu videti zrelost, intelekt i mentalnu snagu, istina je da većina muškaraca u svojim zaliscima vidi samo svoju slabost. Muško ćelavljenje uzrok može imati ili u genetskim predispozicijama i porodičnim oboljenjima kose koja generacijama prate muške pripadnike, ili u hormonalnom poremećaju, ili do ćelavljenja dolazi usled nepravilne higijene i održavanja kose. Ako ste svesni postojanja istorije ćelavljenja u porodici, svakako je neophodno da preduzmete sve mere prevencije, kako biste neizbežan trenutak što više odložili. Međutim, ako ste sa prevencijom zakasnili, evo nekoliko saveta kako efekte ćelavljenja možete ublažiti. Zapamtite, ćelavljenje jeste nepovratan proces, ali se pravilnim tretmanom njegove posledice uvek mogu amortizovati.

Kosu uvek perite blagim šamponom protiv peruti sa dodatkom Cinka čija je uloga da spreči bilo kakvo taloženje prljavštine i masnih naslaga uz koren dlake, što je i osnovni razlog njenog slabljenja i kasnijeg opadanja. Šampon nanosite laganim pokretima masirajući teme i kožu glave, nikada ne ispirajući šampon odmah po nanošenju. Šampon bi nakon „umasiravanja“ morao da odstoji makar minut kako bi imao puno dejstvo.

Iron Abs za vas

Minoxidil je uobičajeno sredstvo koje dermatolozi savetuju kod problema sa opadanjem kose. Istina, minoxidil je veoma efikasan, ali treba biti obazriv jer prečesta upotreba minoxidila izaziva bolove u grudima, alergiju kože i zamućen vid. Ipak, upotreba prema receptu i savetu lekara sasvim je bezazlena i efektna. Minoxidil se upotrebljava tako što se utrljava u kožu glave.

Što se tiče prirodnih preparata, veliki je broj onih koje i sami možete smućkati. Probajte smešu od kašike senfa, ricinusovog ulja i par kapi ulja semena biljke Nigella Sativa, u našim krajevima poznatije kao crni kumin. Smešu utrljavajte u kožu glave svakog drugog dana, ostavite da odstoji 15 do 20 minuta i zatim isperite. Što se tiče losiona koje možete naći u apotekama i drogerijama, izbor je veliki, ali uvek trebate biti oprezni sa onim što stavljate na glavu. Naš savet vam je da uvek isprobate sve opcije koje vam je preporučio vaš dermatolog, pa da se tek onda odlučite na neki od brendiranih proizvoda. Ne kažemo da oni nisu efektni, ali rizik postoji. Ako se odlučujete na industrijske preparate, PREPORUKA je najbolji kriterijum kojim se u izboru možete voditi.

Što se tiče prevencije, podrazumeva se da nećete koristiti ništa od preparata za učvršćivanje kose, jer gelovi, pene, kreme, ulja.. samo ubrzavaju put kojim ste vi već ili ćete tek krenuti. Zašto biste trčali pred rudu…?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Opadanje kose kod muškaraca – saveti

  1. Ako vam se kosa masti i morate da je perete svaki dan onda je najbolji šampon od koprive. Nikakvi hemijski šamponi, kao imaju ovo i ono, "sprečavaju opadanje kose"… a od njih kosa više opada. Najbolji su prirodni šamponi kamilica, kopriva i slično. pozzz

  2. Dajte jos neki od ovih prirodnih preparata koje mozemo sami da smuckamo!!