Prosize kapsule

Najmoćnije američke porodice – DEO DRUGI

Nastavljamo našu malu sagu o najmoćnijim porodicama koje su prethodnih decenija vodile Ameriku, ali i svet. U prethodnom tekstu predstavili smo vam Hiltonove, Astorove, Barimorove, Vanderbiltove i Voltonove, a sada je red na…

Coppola

Osnivač: Francis Ford Coppola (1939 – )

Jedini živi osnivač i utemeljivač jedne velike i moćne dinastije na ovoj listi, još kao mali oboleo je od pioliomielitisa zbog čega je osuđen da život provede u krevetu. Ipak, iako mu je telo osuđeno na večito mirovanje, to nije važilo i za njegov um. Već od desete godine snima filmove na traci od 8 milimetara. Po završetku čuvene UCLA filmske akademije, otiskuje se u ozbiljnije kinematografske vode i 1971. godine za scenario za film Patton dobija svog prvog Oskara. Triologija Kum i kultni Američki grafiti samo su utvrdili njegovu poziciju kao neprikosnovenog reditelja i scenariste 20. veka. Da iver ne pada daleko od klade, ovih dana potvrđuje i njegova ćerka Sofija osvajajući brojna filmska priznanja i nagrade, ali za potvrdu moći i kvaliteta prezimena Kopola ne morate ići tako daleko. Znate li ko je Nicolas Kim Coppola? Ne? Možda će vam biti lakše ako kažemo Nicolas Cage? Tako je, i on je od Coppola…

Hearst

Osnivač: Vilijam Randolf Herst (1863 – 1951)

Iako je Vilijamov otac tokom Zlatne groznice izgradio rudarsku imperiju koja je generacijama potomaka obezbedila lagodan život za sledeća dva veka, Vilijam nije bio od gotovana u fazonu „lezi lebe da te jedem“. Nije se opredelio za rudarstvo, ali nije otišao suviše daleko. Za svoj životni poziv odabrao je novinarsku jamu iz koje je iscrpio prilično uspešnu karijeru. Tako je u San Francisku pokrenuo čuveni San Francisco Chronicle, ali i još čuveniji Cosmopolitan. Generacije koje su ga nasledile, takođe su se vrtele oko novinarstva i javne scene, tako je njegov sin Randolf Herst dugo vodio kompaniju Hearst Newspapers, a 1955. je dobio i Pulicera. Naslednica poslednje generacije je Lidija Herst Šo, koja se bavi manekenstvom.

Du Pont

Osnivač: Éleuthère Irénée (E.I.) du Pont de Nemours (1771-1834)

Du Pontovi su 1799. godine, usled burnih revolucionarnih dešavanja u Francuskoj, giljotinu izbegli pravovremenim prebegom u zemlju mogućnosti i slobode – SAD. Tu su pokrenuli eksplozivnu karijeru, baveći se proizvodnjom baruta koja je od jedne barutane prerasla u manufakturnu imperiju ubojnih sredstava pod imenom – Repauno Chemical Company. Ironija je da je upravo osnivač ove kompanije, unuk gore pomenutog praosnivača, Lamot du Pont poginuo u nesrećnom slučaju koji je izazvala eksplozija baruta. Presudan momenat za, i ovako već uspešne Du Pontove, odigrao se u 20. veku kada su se putem bračnih voda spojili sa jednom od najuticajnijih porodica američke istorije – Ruzveltovima. Danas, njihova kompanija je jedna od tri najjače hemijske kompanije na svetu.

Kennedy

Osnivač:  Patrick Joseph Kennedy (1858-1929)

Životna priča Kenedijevih dobro je dokumentovana. Zbog toga bi možda bilo dobro ispričati je na drugačiji način – videti ih u drugačijem svetlu. U SAD su došli iz Irske gde po zakonu kao katolici nisu imali pravo na posedovanje imovine. U Americi ne samo da su imali pravo na imovinu, već su u svom posedu imali i nebrojene zvanične titule . kongresmeni, predsednici, senatori, generali, prve dame, predsednik Olimpijskog komiteta, novinski izdavači, nagrađivane filmadžije, ugledni lekari, advokati, ratni heroji, ambasadori, ali i silovatelji, ubice, narkomani i drugi šljam. Dva člana njihove porodice doživela su atentat, ali su i dva člana doživela i preživela krevet slavne Merilin Monro. Postoji verovanje da su Kenedijevi prokleti da životima otplaćuju dugove svoji predaka, što može biti, a i ne mora. Novu generaciju naslednika predstavljaju Daglas Hariman Kenedi, ugledni novinar, i Antoni Pol Kenedi Šriver, osnivač čuvene neprofitne nevladine organizacije Best Buddies International, koja se stara za osobe sa specijalnim potrebama.

Rockefeller

Osnivač: John D. Rockefeller (1839-1937)

Politički, Kenedijevi su svakako najuticajnija američka porodica, ali kako je novac drugi jezik moći onda ova lista ne bi bila u redu ako u svom vrhu ne bi imala Rokefelerove. Finansijska moć Rokefelerovih počiva na odluci američke vlade da se Standard Oil-u, kompaniji kojom je tada predsednikovao Džon Rokefeler oduzme monopolistička uloga na tržištu naftom, te je kompanija razbijena na 34 kompanije. Nnasuprot vašem očekivanju da je ovo uništilo Džona, ovakav potez je Rokefelerovima omogućio da umesto u jednoj, sada poseduju akcije u 34 kompanije. Džon Rokefeler ocenjen je kao najbogatiji čovek svih vremena u pojedinačnoj kategoriji, a njegovo lično bogatstvo procenjuje se na više od 200 milijardi dolara. Ipak, svih tih godina uz prezime porodice Rokefeler, osim gomile novca koju su zgrtali tokom više decenije uspešnog poslovanja, vezuje se i gomila novca koju su dali u humanitarne svrhe. Rokefeler fondacija obuhvata više od 70 manjih humanitarnih fondova, a njihov humanitarni rad ne staje ni nakon više od veka apsolutne finansijske dominacije Amerikom, ali i svetom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Najmoćnije američke porodice – DEO DRUGI

  1. Pingback: Najmoćnije američke porodice – DEO DRUGI