Prosize kapsule

Digitalne droge – I Dosing!

Nekada smo se, kao mali, „drogirali” imalinom za cipele, svežom farbom i lakom za nokte (neki su ga, bogami, i koristili, al’ to je druga priča). Onda smo krenuli u školu pa smo otkrili legendarni Oho lepak. Neki su otkrili i teže stvari, Sintelan, na primer. Kako smo odrastali, asortiman se povećavao. Marihuana, ekstazi, kokain za smelije i heroin za idiote, uglavnom, droge su bile svuda oko nas. Ko je hteo, uživao ih je, ali lično pripadam jednoj od generacija koje opijate nisu uzimale zdravo za gotovo, te su koliko toliko ostale van te priče (svakako mnogo više od generacija koje su kasnije došle).

Trendovi se menjaju, tehnologija i ostala dostignuća takođe, tako da nam poslednji trend vezan za uživanje droga pokazuje da za to više nisu potrebni nos/vena/igla/nargila/rizla, već samo kvalitetan par slušalica i par ušiju. Droga se danas, dakle, sluša. Bar tako tvrde oni koji se bave njihovom prodajom.

Digitalne droge (ili Binaural Beats ili I-Dosing) predstavljaju mp3 fajlove zasnovane na takozvanim binauralnim ritmovima koji stimulišu moždane talase i u moždanim receptorima izazivaju efekte slične onima kakve izazivaju realne droge. I-Dosing je trenutno pravi hit u Americi, a na YouTube-u je već moguće naći na tone snimaka na kojima se vide tinejdžeri tokom slušanja binauralnih ritmova.

Binauralni ritmovi poznati su od 1895. godine, a njihov efekat prvi je otkrio doktor Hajnrih Vilhem Dav. Zvukovi se puštaju preko klasičnih stereo slušalica, a svakoj slušalici se pušta različita frekvencija. Razlika između dve frekvencije stvara binauralni ritam koji stimuliše receptore u mozgu.

Širom interneta moguće je naći na desetine sajtova koji prodaju “doze” digitalne droge, odnosno mp3 fajlove koji u proseku koštaju tri dolara i koji, prema navodima tih sajtova, slušaoca dovode u izmenjeno stanje svesti. Neki prvu dozu nude i besplatno, a možete odabrati između više različitih vrsta, od onih koji imaju efekat sličan marihuani, preko ekvivalenata kokainu i alkoholu, pa sve do onih koji navodno mogu da vam pomognu da smršate.

Postoje i posebni uslovi koji mogu pomoći da digitalne droge budu delotvornije. Tako je recimo najbolje konzumirati ih u ležećem položaju i zamračenoj prostoriji, a neki sajtovi preporučuju i da se pre slušanja popije malo vode.

Za sada je najveća pomama za digitalnim drogama prisutna u Americi, a koliko je stvar ozbiljna govori i informacija da su vlasti Kanzasa odlučile da zabrane korišćenje iPoda u školama upravo iz tog razloga. Iako je reč o nečemu potpuno novom i još ne postoje pouzdani dokazi o tome da li digitalne droge mogu da izazovu zavisnost, pojedini doktori tvrde da nema mogućnosti da digitalne droge prouzrokuju psihičku ili fizičku zavisnost, kao i da kod mnogih korisnika ne postoji pravi efekat prilikom slušanja, već samo placebo efekat. I verovatno su u pravu. Jer, zamislite, recimo, da ste platili desetak dolara za neslušljive mp3 fajlove, preslušali ih i zaključili da ste prevareni. Naravno da ćete radije ležati u mraku, nalivati se vodom i sa slušalicama na ušima se previjati po krevetu nego što ćete priznati da ste ispali budala. Srećna je samo okolnost da iz Srbije još nije moguće plaćati preko paypala, inače bismo već imali armije tinejdž I-Dosera koji prazne roditeljske bankovne račune u pokušaju da na još jedan, krajnje sumnjiv način pobegnu iz realnosti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar