Prosize kapsule

Kako popraviti izgreban CD?

Iako se za prenos podataka danas uglavnom koriste fleševi, diskovi još uvek nisu otpisani. Svima poznat problem sa diskovima je taj što ponekad kada se oštete računar neće da ih učita. Šta raditi u tom slučaju?

Potrebno nam je:

Jedna pasta za zube, bolje bi bilo da je neka slabija, ali da je sa efektom za izbeljivanje zuba.

Parče vate.

Jedna čista krpa od mikrofibera.

Način popravke:

Svaki disk se sastoji iz glave i staze. Podaci se nalaze u stazi i ona je ta koja treba da bude popravljena. Glava diska se nalazi na krajnjoj ivici. Malo paste, ne previše, nanesite na vatu koju zgužvate i počnete da utrljavate pastu kružnim pokretima. Kada se pasta utrlja disk će biti prljav i sada vam treba ona krpa od mikrofibera. Disk prebrišete krpom i stavite u računar i proverite da li radi. Disk će verovatno raditi, ali kako je ipak u pitanju “popravljan” disk sasvim je sigurno da će raditi sporije. Zato vam uvek savetujem da se nakon reparacije diska ne oslanjate na to da će on raditi i sledeći put kada ga pustite, već odmah presnimite sve što vam je potrebno sa diska na računar. Nikad se ne zna.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Kako popraviti izgreban CD?

  1. ALI VAŠ HACKERRR VAM PREPORUČUJE TOPLO DA SE NE BISTE MUČILI, LEPO FINO POVREMENO OPERITE VAŠE DISKOVE I ČIM SE IZVADI IZ CD ROMA U FUTROLU I NEMA ZIME.

  2. Pasta moze svasta ali ako to ipak neuspe postoje programi koji efikasno spasavaju podatke sa diska,reciomo isobuster koji cita disk po svakoj sesiji detaljno!

  3. ako neko nema internet niti program onda mora tako znam ja za taj program vec podavno.