Prosize kapsule

Koja je idealna težina za muškarca?

Dobar deo muškaraca može se svrstati u jednu od ove dve grupe: Prva obuhvata one koji provode pubertet iskompleksirani što su, kako im se čini, mršavi i nedovoljno mišićavi, a već u kasnim dvadesetim pate zbog “pivskog stomaka”, a druga one koji “pivski” stomak imaju već u osnovnoj školi – pa do kraja života.

Svakodnevno stajanje na vagu i grozničavo proveravanje da li smo otišli kilogram dole ili gore nije način za adekvatnu brigu o zdravlju i izgledu. Uopšte, ne treba da budemo opterećeni kilažom kao kriterijumom telesnog izgleda već nečim drugim. Čime, pitate se vi?

Iron Abs za vas

Formula za idealnu težinu

Prvo treba da rašistimo jednu terminološku nepravilnost. Naime, masa se izražava u kilogramima, tako da je pravilno reći telesna masa kada mislimo na cifru u kilogramima, a ne telesna težina.

Nekada se u određivanju idealne telesne mase koristila ona oprobana formula visina –minus 100 ili 110. Međutim, idealna masa zavisi od telesne građe i godina.

Danas se najčešće koristi BMI (indeks telesne mase) koji se računa na sledeći način: Telesna masa (u kg) podeljeno sa Telesna visina (u metrima) na kvadrat. Dakle, ako si visok 180 cm i težak 80 kg tvoj BMI = 80/1.8² = 24.7

Broj koji ovako dobijemo predstavlja indeks telesne mase i ima svoje značenje. Ako je manji od 20 radi se o neuhranjenoj osobi, ako je veći od 25 radi se već o prvom stepenu gojaznosti.

Međutim, ono što je najvažnije za zdravlje, a i za nas koji želimo da imamo ravan stomak i vidljive trbušnjake, jeste PROCENAT TELESNIH MASTI.

Naime, muškarci su genetski predispozicionirani da mast skladiše u predelu stomaka, za razliku od žena kojima se višak kilograma “lepi” na zadnjicu i butine (telo poprima oblik kruške). Medicinski je dokazano da su ljudi tzv. “jabučaste” građe, odnosno zaobljeni u predelu stomaka, ugroženiji zdravstvenim rizicima koji uključuju kardio-vaskularne probleme i diabetes.

Obim struka je prilično dobar indikator ovakvih rizika po zdravlje. Ako je veći od 102 cm, na dobrom ste putu ka preranoj smrti!

Kako izmeriti procenat telesnih masti?

Jedna od najpreciznijih procedura je svakako merenje debljine kožnih nabora koja se sprovodi preko posebnih aparata kalipera i obično od strane lekara ili obučenih sportskih trenera.

Danas, popularan način za računanje procenta masti jeste analiza bioelektričnom impendancom. BIA metod procenjuje strukturu emitovanjem niske, bezbedne doze struje kroz organizam. Struja prolazi kroz telo – bez otpora kroz mišiće, dok izvestan otpor postoji pri prolasku kroz masno tkivo. Na osnovu ovih podataka uređaj naročitim algoritmima računa procenjeni procenat telesnih masti.

Koliki procenat masti je dobar?

Preporučene vrednosti za procenat telesnih masti prema Svetskoj zdrastvenoj organizaciji je za muškarce uzrasta 18-39 godina od 8 do 20%.

Ako želite da vaša trbušna muskulatura bude vidljiva golim okom, ovaj procenat svakako treba da bude što bliži 10%, pa čak i niži, što se – osim ako niste genetski nadareni – dostiže samo disciplinovanim načinom ishrane i redovnim treningom.

Ako želite da smanjite procenat telesnih masti i zategnete stomak, saznajte više o tome u tekstovima Skidanje stomaka i Najbolje vežbe za ravan stomak. Za one koji žele zdravo da se hrane tu je tekst Zdrava ishrana u pet koraka, a za one koji žele da povećaju mišićnu masu tekst Trening snage.

©muskimagazin.com

Slični tekstovi

8 komentara na “Koja je idealna težina za muškarca?

 1. Evo mene, pisem vam ponovo, posle duze vremena. 🙂

  Hehe, naime, citam ovo i zainteresovah se da izracunam indeks telesne mase. Naime, tezak sam 80kg a visok 178cm… E, sad, ja kako sam shvatio da telesnu masu (80) podelim sa visinom u metrima (1.78) ja dobijem 44.94 :OOO

  To nesto nije u redu… Molim za pomoc? 😀

  Pozz redakciji. 🙂

  • treba podeliti sa visinom u metrima na kvadrat :)) i ja sam pogresio prvi put

 2. Druze nas,

  Potkrala nam se greska u tekstu, ispusten je kvadrat na telesnoj visini. Dakle, Masa podeljeno sa visina (u metrima) na kvadrat!

  Dakle, tvoj BMI je 25 – dobar si!

 3. Mislim da nisu dobro definisali sta je idealna tezina jer na ovaj nacin svako moze biti u granicama idealne tezine ako je indeks telesne mase od 20 do 25 a realno ako je neko recimo visok 190cm a tezak 75kg BMI=20.75 sto je po ovoj statistici idealno a ustvari je realno neuhranjeno jer takva osoba ne moze biti adekvatno gradjena (noge,torzo,ruke).Takvoj osobi bi trebalo nekih 85kg da bi BMI=23,54 a to znaci mnogo bolju mogucnost za gradju tela i idealnu tezinu.Po meni indeks idealne telesne mase bi trebao da bude od 22 do 24 ili bolje receno sto blize donjoj vrednosti ako se radi o nizim osobama ili gornjoj vrednosti ako se radi o visim osobama!

  Treba jos naglasiti da indeks telesne mase nije uvek garant kako nekom "stoje" kilogrami,recimo iako sam po ovom imam idealnu tezinu na svojih 188cm i 79kg,daleko je od prave gradje tela odnosno pravilno "rasporedjenih" kilograma misica posto malo sala imam tek toliko oko struka da pregrmim zimu jer zimnicu neplaniram da pravim (haha) dok recimo neko ima istu ili slicnu raspodelu visine i tezine a mnogo bolje gradju tela.Naravno to moze da zavisi i od redovnih ili povremenih treninga snage za masu i definiciju tela ali i od tezine kostiju,pre ce biti da je kod mene u pitanju ovo drugo tako da bi meni idealna tezina odgovarala za nekih 84kg ili BMI=23,84.Slazem se da i siri raspon od 22 do 25 odgovara donekle normalnoj tezini ali idealna je ipak u granicama od 22 do 24.Mozda su tako napravili da bi utesili sve one koji malo ili mnogo jedu a nabace tek toliko kilograma da se nalaze u dijapazonu normalno uhranjenih,mada sve zavisi od brzine metabolizma i genetske predispozicije…

 4. Zato smo i naglasili da je bolji nacin merenje procenta masti jer preko BMI ispada da je sportski gradjen muskarac gojazan jer mu je BMI iznad 25, a to je zbog tezine muskulature.

 5. Ja sam neuhranjen, ne kontam kako?! Doduse, za 4 meseca sam skinuo oko 30 kg. Sad se ubijam od treninga, al nikako da dobijem vidljive trbusnjake! Ostalo je na mestu… 😀