Prosize kapsule

Najveći ratnici svih vremena

Istoriju pišu pobednici. To je činjenica koja se tokom te istorije iznova ponavljala i dokazivala. Iako su te pobede mahom osvajane na političkim stolovima uz obavezna prekrajanja granica i kockarsko trgovanje ljudskim žrtvama, nacionalnim snovima i težnjama, pravi pobednici su oni heroji koji su te pobede učinili mogućima. Krv, suze i znoj maksima je koju je patentirao, verovatno jedan od najvećih političkih umova Vinston Čerčil, nažalost najviše se odnosila na one koji su ideje političkih umova sprovodili u praksi, često zbog toga u istoriji ostajući upisani crnim slovima. Pogledajmo, ko su neke od najvećih vojskovođa svih vremena..

Ričard Lavlje Srce

Ričard Prvi bio je jedan od kraljeva Engleske u periodu između 1189. i 1199. godine. Iako nije vladao duže od jedne decenije, to mu je bilo sasvim dovoljno da postane neprikosnoveni borac na bojnim poljima od Engleske do Turske. Bio je jedan od ključnih ljudi Krstaških pohoda zahvaljujući kojem je Jerusalim ponovo došao u ruke Hrišćana.

Spartak

Čuveni rob koji se suprotstavio najvećoj imperiji antičkog sveta – Rimu. Naravno, tu pobunu je platio glavom, ali ne pre nego što su za njegovu jednu pale stotine legionarskih. Ovaj gladijator svoje umeće pokazao je i van arena gde su rimski plemići gledajući u njegove oči imali priliku da pogledaju smrti u oči.

Saladin

Što je kralj Ričard bio za zapad to je princ Saladin bio za istok. Upravo je on svojom veštinom ratovanja, ali i besprekornom taktikom uspeo da otrgne Jerusalim iz  hrišćanskih ruku tokom Trećeg Krstaškog rata.

Mijamato Musasaši

Mijamato Musasaši bio je japanski samuraj i mačevalac izvanrednog umeća u rukovanju mačevima, koji je u japanskoj istoriji sa svojom četom od 60 samuraja ostao zabeležen kao – nepobedivi.

Gaj Julije Cezar

Vladavinu ovog, sigurno najpoznatijeg rimskog imperatora, koja je trajala nekih 59 godina obeležilo je i 59 godina ratovanja. Zaslužan je za najveća vojna osvajanja i proširenja Rimskog carstva, koje se za vreme njegove vladavine prostiralo od Atlantskog okeana do centralne Azije. Kako je završio – svi znamo.

Hanibal Barka

Hanibal pred vratima – rečenica je od koje se i danas drhti kada se pravilno upotrebi. Hanibal je bio jedan od najproslavljenijih, taktički najingenioznijih, ali i najsurovijih vojskovođa Kartagine. Definitivno, poduhvat po kojem je ostao najzapamćeniji jeste prelazak Pirineja slonovima i „kucanje“ na vrata Rima u pohodu osvajanja Italije. Istina, ovo mu nikada nije pošlo za rukom, ali Rimljane je svakako prilično namučio pre konačnog poraza.

Sun Cu

Sun Cu jedan je od najbrilijantnijih imperatora dinastije Wu. Osim što je bio u potpunosti nepobediv, Sun Cu je i tvorac Veštine ratovanja, priručnika ratovanja koji u vodama vojevanja i danas važi za Bibliju svih strategija, tehnika i taktika.

Leonida

17. kralj Sparte i jedno od dece kralja Anaksandridasa 2. vojskovođa je koji je najzapaženiju ratnu ulogu odigrao u bici u Termopilskom klancu, ali se još dugo pre toga verovalo da je zbog svoje snage i odvažnosti direktni potomak Herkula.

Aleksandar Veliki

Za makedonskog vladara i vojskovođu Aleksandra Velikog smatra se da je jedan od najvećih vojnih stratega i vojskovođa svih vremena. Zahvaljujući njemu malena Makedonija je svojim granicama dotakla daleki svet mistične Indije. Aleksandar je postao uzor brojnim borcima koji su u njegovim postupcima pronašli inspiraciju za svoje pohode. Hanibal, Pompej, Cezar samo su neki od tih koji su sledili Aleksandrov svetli primer…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Najveći ratnici svih vremena

  1. Pa vecina sto si tu naveo su vojskovodje.. najveci ratnik jsvih vremena je Ahil..

    • Jao al lupetate a tek ovaj…kaze Ahil…pa gde he Dzingis Kan koji je imao najvecu teritoriju na svetu…a Napolen isto jedan od najvecih voskovodja pa kad su ga pitali da li ste vi najveci vojskovodja kaze nisam ima u Srbiji jedan Karadjordje sa golim i bosim seljacima je isterao Otomansku imperiju iz zemlje koja je u to vreme bila najaca…ne znate istoriju.Aleksandar nije bio makadonac kakva makedonac pa Makedonije je oblast u Grckoj on je grk Makedonija kao drzava je osnovana sad u vreme komunizma to je smesno…on je Srbin poreklom.

  2. Mislim da ste izostavili puno vaznih licnosti iz novije istorije ukljucujuci i najveceg vojskovodju 19.veka Napoleona,Blihera, Kutuzova. ..Naravno treba spomenuti i Hitlera koji po meni nije vojskovodja ,vec covek sa velikom harizmom ali ipak je izazvao rat i prosirio granice ,,carstva‘‘. Sve u svemu sajt je srednja zalost i mnogo toga je izostavljeno.