Prosize kapsule

Seksualna zavisnost – lečenje

Na prvu loptu, zavisnost o seksu možda je i jedina zavisnost koju bi svaki muškarac, pa i žena poželeo za sebe. Međutim, to je samo na prvu loptu. Kada se lopta doda još par puta počinju da se uviđaju otežavajuće okolnosti ove naizgled sasvim prijatne boljke i polako shvatate da je zavisnost o seksu pre svega isto što i svaka druga slična bolest – zavisnost.

U središtu poremećaja stoji neobično jak poriv za seksualnim činom. Takva želja u svakodnevnom životu predstavlja veliki teret za normalno funkcionisanje, a postizanje vrhunca najčešće je nemoguće, baš kao i postizanje normalne i funkcionalne veze. Nemogućnost postizanja orgazma upravo je ono što seksualne zavisnike neprestano navodi na to da i dalje traže zadovoljenje svojih prirodnih nagona – iznova i iznova.

Neki od tipičnih simptoma zavisnosti od seksa su sledeći: želja za seksualnim partnerom obolelog obuzima gotovo svake sekunde, prag tolerancije na orgazam je neprirodno visok, jedini svakodnevni cilj osobe zavisne od seksa jeste seksualni užitak, a u slučaju da ne zadovolji svoju potrebu nastupaju simptomi krize – groznica, drhtavica, znojenje, panika, depresija…

Iron Abs za vas

Što se tiče terapije ona se sastoji od šest meseci odvikavanja, pri čemu se paralelno sprovode psihoterapija i grupna terapija uz terapiju medikamentima, najčešće su u pitanju lekovi protiv depresije.

Seks zavisnik prvo gradi zdrav odnos prema sebi jer samo na taj način može izgraditi i zdrav odnos prema partneru u vezi. Pacijenti uče kako da dožive emocije bez seksualnog čina i kako da svesno prožive negativna iskustva, umesto da ih potiskuju seksom. Takođe, određeno vreme žive i u “celibatu”, kako bi se “skinuli” sa seksa.

Terapija:

Prva faza se sastoji od psiholoških testova i utvrđivanja istorije bolesti. Pacijentu se često odmah prepisuju lekovi, kako bi se ublažili depresija i seksualni nagon.

Druga faza ili faza priznanja jeste faza u kojoj pacijent preuzima odgovornost za svoje ponašanje, priznaje da ima problem i otvoreno opisuje situaciju u kojoj se nalazi.

U trećoj fazi se razvijaju alternativna ponašanja. Kroz razne vežbe zavisnik uči kako da se nosi s emocionalnim krahovima i lošim razdobljima u životu i kako da gradi normalne društvene kontakte.

Kako ćete znati da li ste seksualni zavisnik?

Simptomi zavisnosti vremenom se postepeno pojačavaju..

* Prinudno samozadovoljavanje, pojačano korištenje pornografije i nagon za proživljavanjem seksualnih fantazija, česta promena partnera, cyberseks, phonoseks…

* Voajerizam, egzibicionizam, seksualni napadi, agresivnost, prostitucija, fetiši, orgije…

* Poslednji stadijum jeste onaj u kojem dolazi do silovanja i seksualnog zlostavljanja drugih.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Seksualna zavisnost – lečenje

Ostavite komentar