Prosize kapsule

Brushalter gas maska!

Elena Bodnar osmislila je ‘Emergency Bra’, grudnjak koji u vanrednim situacijama postaje gas maska. Brushalter koji se prodaje i onlajn, opisan je kao ‘grudnjak za hitne slučajeve,dvostruka gas maska i grudnjak bez bretela’. U jednoj sekundi,od ovog brushaltera može da se napravi gas maska.

‘Potrebno vam je samo 25 sekundi za ovo. Pet za to da stavite masku sebi, a 20 da odlučite ko je srećnik kojem ćete pokloniti drugu korpu’ našalila se Bodnar.  Objasnila je da ju je na ovakvu kreaciju navela katastrofa u Černobilju.

‘Da su ti ljudi imali na raspolaganju gas maske u prvim satima nakon katastrofe, možda bi izbegli da udišu jod-131, koji izaziva radijaciju’ kazala je Bodnar, i dodala bi njen izum bio koristan i pri terorističkom napadu. ‘Uvek morate biti spremni, na svakom mestu u svakom trenutku, a skoro svaka žena nosi grudnjak’ zaključuje izumiteljka.

Za osmišljavanje grudnjaka-gas maske Bodnarova je prošle godine dobila Ig Nobelovu nagradu, što je američka aluzija na Nobelovu nagradu. Dodeljuje se svakog oktobra u 10 kategorija, za izume koji vas ’prvo nasmeju, a onda vas nateraju da se zamislite’.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar