Prosize kapsule

Energetska pića – ZA i PROTIV!

Energetska pića poslednjih godina naročito su popularna među mlađim generacijama. Kada se posmatra njihov marketing i promotivne kampanje uglavnom orijentisane na one od 18 do 35 godina ovaj podatak i nije neko čudo. Brojne su teorije koje govore za, a još brojnije one koje govore protiv konzumiranja energetskih pića. U svakom slučaju, postoje i jedne i druge, i verovatno su i jedne i druge u svojim tvrdnjama donekle u pravu. Naš zadatak je da pokažemo koje su više..

Sastav – ZA i PROTIV

Kao što im i me kaže, energetska pića za funkciju imaju podizanje energije. Čime? U sastav energetskih pića, pre svega ulazi taurin, aminokiselina za koju se smatra da ima jaka antioksidativna dejstva i pomaže razvoju mozga i jačanju mentalnih sposobnosti. Taurin se prirodno može naći u majčinom mleku, ribi, mesu, a ima ga i u dodacima ishrani. U pitanju je supstnca veoma zdravih svojstava. Dokazano je da utiče na regulaciju nivoa vode u organizmu i elektrolita u krvi, kao i da u kombinaciji sa kofeinom podstiče mentalne funkcije. Naravno, za sve postoji dozvoljenja granica. Za taurin ta granica iznosi 3. 000 mg na dan. Višak se izlučuje preko bubrega, ali je ipak važno pridržavati se nekih normi, jer se o prekomernom unosu malo zna.

Glukuronolakton je još jedna od supstanci koje se veoma često javljaju u energetskim pićima, a koju inače naše telo prirodno proizvodi. Ipak, ne postoje naučne studije koje bi pokazale kakve efekte po ljudski organizam ima dodatni unos ove supstance i zato lekari gaje određene rezerve prema glukuronolaktonu kao sastojku energetskih pića. Ovo se dodatno potkrepljuje činjenicom da se prirodnim putem na dnevnom nivou za potrebe organizma proizvede svega jedan do dva mg ove supstance, a energetskim pićima se unosi čitavih 840 – 1. 880 mg na dan.

Iron Abs za vas

U korist vitamina i opravdanja zdrave komponente energetskih pića, proizvođači često dodaju i vitamin B, ali merenja su pokazala da su te količine zanemarljive u odnosu na stvarne dnevne potrebe čoveka.

I na kraju, naravno, osnovni dodatak svakom energetskom piću jeste guarana, biljka poreklom iz Južne Amerike koja po osnovnim svojstvima važi za jedan od najzdravijih stimulansa, ali je malo poznato da upravo ta biljka u kombinaciji sa kofeinom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, čak i trovanje. Kao što znamo, energetska pića su, između ostalog, prepuna kofeinom.

Kofein i šećer, kao najefikasniji podizači energije, osnovni su sastojci svih energetskih pića. Povremeno konzumiranje energetskih pića, što se tiče kofeina i šećera, ne može imati nikakve štetnije efekte po ljudsko zdravlje, međutim, stalna upotreba ovih pića dovodi do veoma ozbiljnih problema, a nervoza, nesanica, razdražljivost i problemi u radu bubrega (često mokrenje) najblaži su oblici tih problema.

Efekti – za i PROTIV

Kao što smo rekli, povremena upotreba energetskih pića kada se osećate slabo, bez energije i umorno je u redu i može imati samo pozitivan uticaj. Međutim, njihovo redovno ispijanje dovodi do problema koje ćemo u nastavku obrazložiti redom.

Kao prvo, velike količine šećera dovode do naglog gojenja. U kombinaciji sa kofeinom dolazi do pojave aritmije i povišenog krvnog pritiska. Energetski napici su prepuni kiselina, pre svega limunske i askorbinske, koje dužom upotrebom sasvim sigurno uništavaju zubnu gleđ, a samim tim izjedaju i zube. Kofein je u malim količinama prijatelj vaše erekcije, međutim, kako se u energetskim pićima nalazi dvostruka doza kofeina u odnosu na onu iz  šolje kafe, efekat je sasvim suprotan. Redovna upotreba energetskih pića sasvim sigurno će značiti vašu skoru impotenciju. Ove količine kofeina, takođe utiču i na slabljenje libida, odnosno seksualne želje, čemu naročito doprinosi ubitačna kombinacija kofeina i šećera.

Energetska pića KAO TAKVA (evo jedne novinarske mrske poštapalice) utiču na taloženje kamenca i peska u bubregu, izazivaju probleme u radu bubrega, pomenuto truljenje zuba, a tu je i neizbežna zavisnost.

I na kraju M@N! razbija tabu! Većina mladih brucoša, studenata ili svejedno – mladih muških ispičutura, pri razbijanju mamurluka i trežnjenju praktikuje provereni trik sa guaranom ili nekim drugim energetskim napitkom. U pitanju je obmana. Ovaj način trežnjenja na prvi pogled zaista ima efekta, jer otklanja slabost, mučninu, glavobolju, suva usta, dezorijentisanost, ali samo zato što sve ove simptome zamaskira. Pravi uticaj je sasvim drugačiji. Po prirodi ova pića su diuretici, baš kao i alkohol, što znači da ste konzumiranjem energetskog pića nakon alkoholisanja svoj organizam podvrgli dvostrukoj dehidrataciji. To dalje znači, da je u vašoj krvi zahvaljujući ovom postupku ostao čisti koncentrat svih otrova koje ste u sebe uneli. Takođe, postoje zabeleženi smrtni slučajevi nastali kao posledica ovakvog trežnjenja, a uzrok je najčešće zastoj rada srčanog mišića, odnosno srčani udar.

Naš savet je da svoj problem sa hroničnim umorom rešite uz pomoć lekara, ili sami pravilnom ishranom, kvalitetnim snom i fizičkom aktivnošću, pa čak ponekad i ponekim energetskim pićem – jednom u pola meseca. Sve preko toga, mi ćemo smatrati – svesnim samoubistvom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

4 komentara na “Energetska pića – ZA i PROTIV!

  1. Znaci da ne pijemo energetska pica… 🙂 Evo Ja na primer ne pijem alkohol, pa uzmem buster ili tako nesto! Posto je stvrano glupo da pijem gust sokic u gradu… 😀

    • Hahhaha.. Ponekad u gradu i nije strašno, samo da ne bude baš svaki dan. A trenutno ni mi ne možemo da se setimo šta bi bila adekvatna zamena ako ne piješ alkohol, ali sigurno postoji nešto.. hmm.. javljamo ti kad se setimo! 😀

  2. Mislim da je ok popiti jedno "energetsko" piće tu i tamo, naročito ako izlaziš u grad i izlažeš se pogledima devojaka… stvarno je wimpy piti kolu ili sokić… Najveći problem tzv. energetskih pića je visok sadržaj šećera, a i kofeina ako se pije više od jednog… Miki, iako ne piješ alkohol nije strašno ponekad popiti čašu crnog vina ili neki skivi sa ledom u gradu… naravno ako ne voziš… vino je zdravo za srce i krvne sudove, a male doze alkohola su dobre za opštu cirkulaciju i raspoloženje (bićeš simpatičniji devojkama)…

Ostavite komentar