Prosize kapsule

Hrana za mozak

Studenti, srednjoškolci, pa i vi kojima je otopočela nova školska godina u klupama vaših osnovnih škola, ali i vi muškarci u godinama, poslovni ljudi ili muškarci u najboljim godinama, sigurni smo da ćete u tekstu koji sledi pronaći nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći kada je najpotrebnije – da se pokrene mašina zvana mozak. Postoje određene namirnice koje mozgu obezbeđuju dodatnu energiju u situacijama pojačane mentalne aktivnosti. To su namirnice bogate ugljenim hidratima, vlaknima, proteinima koji se uglavnom nalaze u mesu, a donekle i masnoćama. Ove namirnice osim vašem mozgu, energiju dopremaju i čitavom telu, povoljno utičući na kardio-vaskularni sistem, cirkulaciju i odlična su prevencija kod srčanog udara, šloga, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove… Bogate su omega 3 masnim kiselinama i sadrže izuzetno nizak nivo lošeg holesterola. Da ne bismo dužili dalje, evo namirnica koje će učiniti čudo za vaš mozak!

Jaja sa obogaćenim omega 3 kompleksom

Kokoške koje nose ova jaja odrastale su na posebnoj hrani kojoj se dodaje kompleks omega 3 kiselina i zbog toga su zdravija od regularnih. Važno je napomenuti da se na ovaj način jedino menjaju svojstva, ne i ukus ili izgled hrane.

Teletina

Ovoj kategoriji namirnica pripada isključivo meso teladi othranjenih na travi, zato što sadrži manje loših masti nego meso teladi othranjenih na kukuruzu.

Iron Abs za vas

Grčki jogurt

Grčki jogurt donekle podseća na našu pavlaku jer su otklonjeni svi tečni sastojci, i istina verovatno je masniji od jogurta na koji smo navikli, ali je zato u odnosu na njega bogatiji zdravim mastima i proteinima i nema dodataka šećera.

Quinoa

U pitanju je seme nalik semenu kuskusa. Uz soju, ovo je jedina namirnica vegeterijanske ishrane koja sadrži apsolutno sve proteine koji su organizmu potrebni, što znači da sadrži i sve potrebne aminokiseline. Neko nas je u nekom ranijem tekstu pitao za namirnicu koja je sastavljena od 100% proteina. Ako niste raspoloženi za Grilsov specijalitet – jakovo oko, evo pravog obroka za vas. Koristite ga kao zamenu za pirinač ili testeninu.

Mahunarke i zrnevlje

Osnovna korist koju zrnevlje i mahunarke imaju ogleda se u vlaknima, ali osim vlakana treba znati da su ove namirnice bogate kalijumom i fosforom koji su odlični za jačanje mentalnih sposobnosti, ali i za kosti i srce.

Hleb i testa od brašna od celog zrna

Ovakva testa bogata su ugljenim hidratima, vlaknima i kompleksom B vitamina. Takođe, sadrže veću koncentraciju proteina.

Sirovi orašasti plodovi

Šaka lešnika, badema, brazilskog, indijskog i običnog oraha je svo što vam je potrebno za mentalnu, ali i fizičku energiju tokom jednog dana. Orašasti plodovi su bogati omega 3 masnim kiselinama i nabijeni energijom.

Sveže voće

Iako je bogato šećerom, sveže voće sadrži ogromne procente tečnosti zbog čega je unos kalorija u procentima beznačajan. Sa druge strane, unos vitamina i antioksidansa je maksimalan. Birajte sveže i prirodno voće intenzivnih boja (jagode, maline, grožđe..) tanke opne, jer je takvo voće i najbogatije korisnim nutrijentima.

Zeleni čaj

O zelenom čaju smo već pisali. Odličan je izvor antioksidanasa, a kako je bogat kofeinom pomaže i u koncentraciji. Naš savet je da pokušate da njime zamenite kafu. Ako ne u potpunosti, onda makar jednom dnevno.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Hrana za mozak