Prosize kapsule

Kako sačuvati vid u radu sa računarom?

Iako se poslednjih godina sve više vodi računa o zaštiti vida osoba koje veliki deo radnog ili slobodnog vremena provode za računarom, CSV sindrom (Computer Vision Syndrome) još uvek je naša stvarnost. Reč je o službenom nazivu za sve probleme sa vidom i zamorom očiju koji su izazvani dugotrajnim radom sa računarom. Iako je po pravilu oboljevanje od ovog sindroma vezano za osobe iznad 40 godina, istraživanja sprovedena u poslednjih nekoliko godina pokazala su da je trend oboljevanja među mlađim generacijama u alarmantnom porastu. Evo nekoliko saveta kako zaštiti svoj vid.

Pozicioniranje monitora

Monitor bi trebao da se nalazi na rastojanju od nekih 70 centimetara od vaših očiju, otprilike na dužini ruke. Trebao bi biti postavljen u visini očiju. Što se tiče osvetljenja, stručnjaci tvrde da na dodatno naprezanje i umaranje očiju utiče prejako svetlo koje okružuje monitor. Idealno bi bilo da monitor bude postavljen tako da izvor svetlosti u vašoj sobi u odnosu na monitor bude postavljen sa leve strane monitora, dakle ne iza ili ispred vas. Treba izbeći svaku refleksiju svetla o površine prostorije u kojoj se računar nalazi, jer se svetlost dodatno odbija o vaš monitor i time izaziva još veće opterećenje za vaše oči. Zidovi sobe u kojoj je vaš računar bi zato trebale da budu bilo koje druge boje osim bele. Ako nosite naočare, najbolje je direktno na naočare staviti film koji odbija svetlost, jer zaštitne membrane možda onemogućuju zračenje monitora, ali ipak odbijaju svetlost spoljašnjih izvora.

Podešavanja monitora

Za sve oni koji su nabavili LCD monitore, brige nema. Od onoga što se trenutno nudi, oni su najbolje rešanje. Za sve ostale koji još uvek koriste stare “kutije”, evo nekoliko saveta. Među opcijama na monitoru postoji stavka REFRESH RATE koju je najbolje podesiti iznad 75 herca. Za sve korisnike XP, Vista i Win7 sistema tu je sjajna Microsoftova ClearType tehnologija koja izoštrava tekst i time olakšava čitanje istog. Plug-innovi za ovu tehnologiju nalaze se i na internetu.

Iron Abs za vas

Podešavanja teksta

Veličina teksta bi trebala biti 3 puta veća od najmanje veličine koju možete pročitati iz prirodnog čitalačkog položaja (sa 70 cm udaljenosti) – ako je najmanja veličina fonta 4, onda font podesite na 12. Crno na belom se naravno podrazumeva.

Što se tiče internet stranica veličinu njihovog teksta može podesiti tako što držanjem tipke Ctrl i tipki + i – možete prilagođavati veličinu slova. Isto možete i mišem sa skrol točkićem držeći Ctrl vrteći točkić gore-dole. Ovo važi za gotovo sve veće pretraživače interneta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar