Prosize kapsule

Podaci koje ne treba stavljati na Facebook

Nedavno samoubistvo američkog studenta nakon objavljivanja njegovih seks snimaka, kao i gomila lažnih profila i zloupotreba fotografija i ličnih podataka na brojnim društvenim mrežama, među kojima Facebook svakako prednjači, još jednom je dovela u pitanje bezbednost naše privatnosti na internetu. Iskreno rečeno, ona jednostavno ne postoji i jedino što možemo učiniti povodom iste je da makar ne otkrivamo ono što ne moramo. Za početak, evo nekoliko podataka koji se ne bi trebali naći na vašem Facebook profilu.

Datum i mesto rođenja

Na osnovu ovih, naizgled bezazlenih podataka, kradljivci identiteta, a i drugi kradljivci dolaze do brojnih drugih detalja o vama. Za početak, vaš JMBG.

Adresa stanovanja

Čak 40% korisnika Fejsbuka postavlja svoju adresu na profile, iako čak 60% njih tvrdi da ne poznaje sve svoje prijatelje. Zašto?

Na odmoru sam

Lopovi – izvolite!

Negativni komentari

Vi možda mrzite svog šefa, imate negativan stav o Romima, homoseksualcima ili pojedinim ljudima na vlasti, ali savetujemo vas da to ipak ne obznanjujete na Fejsbuku. Istina je da u vaše podatke ima uvid kome god oni zatrebaju, a čak i da zaobiđemo tajne službe, vaš budući ili sadašnji poslodavac, takođe može sakupiti obilje korisnih informacija sa vašeg WALL-a i jednog dana ih upotrebiti protiv vas. Zapamtite, demokratija je samo lep teoretski privid koji nikada nije funkcionisao u praksi.

Lozinka

Lozinku, svakako, niko nije lud da stavi na svoju stranicu, ali je zato možete posredno otkriti. Vaše omiljene pesme, stihovi, podaci o prezimenima i imenima i datumima rođenja vama dragih osoba, ime banke… sve to se slučajno može naći na vašem profilu, a takvi slučajevi su omiljeni izvor informacija internet piratima.

Rizici

Novi trend i nova „grana“ pratioca vašeg Fejsbuk profila u poslednje vreme jesu i zdravstvena osiguravajuća društva. Na vašim profilima oni traže bilo šta što ukazuje na vaše loše zdravstveno stanje. Posebno su na meti ljubitelji ekstremnih sportova i klipovi koje postavljaju na svoje statuse, a koji su siguran signal osiguravajućim društvima da sa vama ne treba sarađivati. Takođe, statusi poput prehlađen/a sam, trošna srča, išijas, spondiloza i bolovi u leđima, vratu i nogama, ne bi trebali da osvanu na vašim profilima, na kojoj god društvenoj mreži se nalazili.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Podaci koje ne treba stavljati na Facebook

  1. Ako vam je vazna sigurnost podataka (a kome nije) najbolje da nepravite vas stvarni licni profil.Ime i prezime negovori mnogo ali adrese stanovanja i datumi rodjenja mnogo otkrivaju,takodje je pozeljno da nestavljate intimne i porodicne slike nego neke gde ste sami ili sa prijateljima po mogucstvu da niste lako uocljivi ili nosite neke naocare,kapu itd…

    Ovo je vazno zbog vase sigurnosti a ne sta ce neko da misli o vama na osnovu kako izgledate na slici,manijaci vrebaju na sve strane zasto bi sebe doveli u situaciju da se osecate ugrozenim.

    Sto se tice lozinke usko je povezana sa profilom,ako je neko i provali uvek ste sigurni da ne moze nista korisno naci kako bi to zloupotrebio protiv vas,zato je najbolje da nikad bitne informacije neostavljate u svom profilu i prakticno ste zasticeni.Zapamtite nikom neverujte osim naravno sebi!

    Moram priznati da nemam facebook profil ali ne iz razloga bezbednosti jer svako moze da napravi i lazni profil pa da se predstvalja kao neko sto realno nije nego zato sto se "nepalim" na sve sto postane svetska atrakcija gde je vaznije imati profil na facebook nego licnu legitimaciju.Znate ono kad uciteljica izvadi bombone a sva deca se sjurise da ugrabe sto vise mogu!(to vam je ta prica).