Prosize kapsule

Brijanje – najčešće nedoumice

Brijanje je rutina uz koju odrasta, živi i umire najveći broj muškaraca. I svaki od nas zna kakve su i kolike muke dok se ne pronađe prava tehnika, oprema i intenzitet koji od kože našeg lica neće napraviti sliku nalik Kosovom polju nakon boja 1389. godine. Ipak, postoje neki najčešći problem sa kojima se svi srećemo, bez obzira na godine i iskustvo, a koji više veze imaju sa previdima u negovanju lica nego u samom znanju. Evo tih situacija, ali i saveta kako se izboriti sa njima..

Osip i crvenilo lica

Najčešći uzrok – prljav žilet i nehigijenski peškir.

Posledica – bakterije napadaju koren dlake i stvaraju upale na licu. Ponekad dlaku napadaju čak i bakterije streptokoke i stafilokoke, zbog čega je uvek neophodno konsultovati lekara pre nego se bacimo na kućno lečenje.

Preventiva – higijena žileta i čist peškir.

Neravnomeran rast dlake

Najčešći uzrok – priroda, geni, nizak nivo testosterona i enzima odgovornih za rast dlake.

Posledica – neravnomeran rast dlake.

Preventiva – pronađi sreću u nesreći. Ako ti brada već ne stoji, forsiraj mladalački baby face. Samo kad bi znao koliko bradonja će ti zavideti.. Međutim, ako si baš čvrsto rešio da sučeš brke, transplatacija brade ti je još jedna od opcija koju ti (ne) preporučujemo.

Akne

Najčešći uzrok – problematična koža

Posledica – poteškoće pri brijanju.

Preventiva – ako patite od problema problematične kože i lica punog akni, brijanje je za vas jednako hirurškom poduhvatu. Kod brijanja lica prekrivenog aknama i bubuljicama preventiva je najvažniji korak. Pre početka brijanja veoma je važno omekšati kožu toplom vodom i po mogućstvu je natopiti uljem za pre brijanja. Nakon brijanja, veoma je važno kožu dobro nahraniti nekom hidratantnom kremom ili hidratantnim losionom za posle brijanja.

Propusti

Često se dešava da nam u brzini promaknu pojedina mesta, poput linija ispod linije vilice, ispod nosa ili ispod brade. Postoje samo dva načina da rešite ovaj problem. Prvi je bolji žilet, a drugi VREME. Posvetite još koji minut svom licu i obrijte se kao čovek.

Suva koža

Najčešći uzrok – genetika, višegodišnja upotreba lošeg sapuna, opekotine od Sunca, nedostatak vitamina.

Posledica – perutanje kože, lišajevi, urastanje dlaka, crvenilo lica

Preventiva – neophodna upotreba tonika za lice, hidratantnih krema sa SP faktorom i sredstva za posle brijanja sa dodacima za prehranu lica za suvu kožu.

Osetljiva koža

Najčešći uzrok – genetika, vreme, loša sreća. Jbg – takvi ste rođeni..

Posledica – bubuljice, crvenilo, osipi.

Prevencija – gel za brijanje osetljive kože, čist žilet, neophodan piling lica pre brijanja kako bi se odstranila sva prljavština sa lica i olakšalo brijanje, zatim pranje lica toplom vodom i mazanje brade uljem za pre brijanja.

Urastanje dlaka

Najčešći uzrok – brijanje uz dlaku.

Posledica – lomljenje dlake, uvijanje i inficiranje ispod kože.

Preventiva – nemojte je odmah čupati pincetom. Umijte lice par puta toplom vodom kako bi se iritacija smirila i dlaka pronašla svoj put izvan kože. Tada je „čupnite“.

Bubuljice

Najčešći uzrok – iritacija kože na prečesto brijanje.

Posledica – bubuljice.

Preventiva – odmorite kožu onim danima kad znate da se od vas neće zahtevati izbrijano lice. Koristite parfeme i afteršejvove bez alkohola. Umivajte se redovno i primenite piling lica barem jednom nedeljno.

Posekotine

Najčešći uzrok – star i tup žilet, ili vršite prevelik pritisak na lice pri brijanju.

Posledica – llice nalik Atili Hunu.

Preventiva – lagana ruka i uvek nov i oštar žilet.

Osip lica

Najčešći uzroci – osetljiva koža lica, prljav, star, tup žilet, neodgovarajuće sredstvo posle brijanja, brijanje na suvo…

Posledica – crvenilo i svrab lica kada dlaka počnu ponovo da rastu.

Preventiva – oprez pri brijanju, upotreba dobrog žileta i uobičajena procedura za brijanje osetljive kože (umivanje, krema za brijanje za osetljivu kožu, hidrirajuća sredstva za posle brijanja bez alkohola).

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.