Prosize kapsule

Italijanska štampa – Italija šokirana događajima u Đenovi!

Svi italijanski mediji posvetili su prvorazrednu pažnju dramatičnim dogadjajima u Djenovi, poprištu najspektakularnijeg autogola koji je ikad primio srpski fudbal.
Na sajtu Politike je objavljeno da je najugledniji italijanski dnevnik „Korijere dela sera“ pod naslovom „Đenova talac srpskih ultra“ opisao surealnu atmosferu na stadionu Feraris.
„Stadion, igrači, UEFA, pretvoreni su u taoce jedne grupe ultraša, protagonista nasilja i incidenata i tokom popodneva po centru Đenove. Neredi su se tek posle toga preselili na stadion“.
„Koji su motivi ovog ludila koje je pretilo da izazove opasno i neshvatljivo nasilje?“, pita se novinar lista kome nije jasno kako je ovaj stepen agresije ispoljen i prema golmanu srpske reprezentacije.Torinska „Stampa“, prema sajtu, piše o „Ratu i bakljama na tribinama“ i citira selektora „azura“ Ćezare Prandelija: „Ovako nešto nikada nisam video“.
Prvi komentari podsećaju i na nasilje uoči utakmice. „Incidenti i strah“, tako atmosferu u centru Djenove opisuje rimska „Republika“ podsećajući da srpski tim lako može da bude diskvalifikovan iz daljih kvalifikacija za evropsko prvenstvo.
„Republika“ ne propušta da kaže da su „ultras serbi“ eksponenti „ekstremne desnice koja je pre tri dana izazvala velike štete po Beogradu tokom Parade ponosa.
Na tribini gde su bili Srbi stajao je natpis „Kosovo je naše“, prenosi rimski list i dodaje da je spaljena jedna albanska zastava.
„Predvodjeni Stankovićem, igrači srpskog tima pokušali su da ih smire gestom, „trojke“, simbolom Velike Srbije. Nisu uspeli da umire srpske ultranacionaliste koji očigledno sa fudbalom nemaju ništa zajedničko“.
Mediji uniformno govore o srpskim „ultrama“ koji su prvo na teren i na italijanske navijače bacali baklje, a potom su pokušali da slome stakla koja razdvajaju sektore.
Svi listovi u prvim internet izdanjima podsećaju na incidente po Djenovi pre početka utakmice. Prenose se izveštaji da su dve kolone od oko 300 Srba blokirale grad. Jedna je krenula sa Trga De Ferari, druga sa Trga Fontana Marose. Bacali su petarde na prolaznike, lomili izloge, uništili jedan policijski auto i ispisivali grafite po zidovima duždevske palate.
„Trgovci su ispred srpske furije uspaničeno zatvarali radnje“, piše „Korijere delo sport“ opisujući da se 70-tak navijača potom odvojilo i uputilo ka hotelu „Savoja“ gde je odsela srpska reprezentacija. Hotel je zasut bakljama, petardama i raznim predmetima.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

1 komentar on “Italijanska štampa – Italija šokirana događajima u Đenovi!

  1. Sta reci a nezaplakati,lepo se vidi da su pristalice delija u pitanju "cetnici sever" a ni grobari nisu iskljuceni,ko ce drugi da pravi "sranja" ako ne oni,briga njih za Srbiju i sport dok god ti huligani budu setali slobodno ovo ce se stalno desavati.Bruka i sramota,sve se iznova vraca kao nekad a drzava kao da se boji da bilo sta preduzme,u zatvor sa njima gde im je i mesto pa nek tamo prave lom!