Prosize kapsule

Vojska na naduvavanje!

Nemate para, ali imate maštu. Kako da izmamite neprijatelje i da ga uverite da ste nekoliko puta nadmoćniji? Lako! Bar ako se radi o Rusima, koji su u tome pravi majstori…
Izgledaju kao avioni, ali nisu avioni… Izgledaju kao tenkovi, ali nisu tenkovi… Svaki deo “vojne opreme” teži oko 100 kilograma, lako ih raspakuje nekoliko vojnika – to su ruski avioni i tenkovi na naduvavanje, popularni mamci napravljeni da zbune i ometu neprijatelja.
Možda na prvi pogled ovi “vojni baloni“ djeluju pomalo smešno, ali čak i sa kratke razdaljine suhoji i migovi na naduvavanje ljudskom oku izgledaju kao pravi, a kako mogu da imitiraju “toplotni potpis“, vrlo lako zbune i neprijateljske infracrvene kamere…Ove “igračke“ pravi ruska kompanija “Rusbal“, kojoj se obratilo Rusko ministarstvo odbrane, kako bi spriječili otkrivanje pravog potencijala svog strateškog naoružanja od strane špijunskih satelita.Inače, svaki od ovih mamaca može da ostane gotovo netaknut i neizduvan poslije manjih eksplozija ili pogodaka mecima… Zbog svega ovoga potražnja za vojnim arsenalom na naduvavanje je tako velika i van Rusije, da “Rusbal“ sada nudi zainteresovanim vojskama i imitacije zapadnjačke vojne opreme.

Izvor: Soko-zabava.info

Slični tekstovi

Ostavite komentar