Prosize kapsule

Oslobodite se besa!

Prema skorašnjoj studiji objavljenoj u Žurnalu američkog koledža za kardiologiju, zdravi muškarci koji često imaju izlive besa i netrpeljivosti skloniji su za 19% oboljevanju od različitih kardio-vaskularnih bolesti. U još jednoj studiji, istraživači sa Jejla zaključuju da frekventno prisustvo besa u emotivnom životu pojedinca povećava rizik iznenadne smrti. Da li postoji adekvatna prevencija ovakvim rizicima?

Divljanje po ulicama prestonice u cilju protesta nije loš način da se oslobodite frustracija i besa nagomilanog svakodnevnim društvenim i porodičnim problemima, ali postoje još neki socijalno prihvatljiviji načini zbog kojih nećete rizikovati robiju ili žig huligana-ekstremiste, a smanjićete unutrašnje tenzije i poboljšati zdravlje.

Iron Abs za vas

Uoči šta te nervira

Pokušaj da uočiš okolnosti i situacije u kojim se najčešće razbesniš. Imenuj “okidače” koji dovode do nekontrolisanog ispoljavanja besa i zapiši ih. Kada ih budeš detaljnije analizirao pokušaj da napraviš mentalnu projekciju posledica takve situacije, ali bez učešća tvog nerviranja. Shvatićeš da kod većine stvari zapravo nemaš zašto da se nerviraš jer te se to u suštini i ne dotiče. Pored toga, budi iskren prema sebi i jasno izdvoj one primere gde se razbesniš samo zbog svojih karakternih ili moralnih slabosti.

Smanji alkohol

Alkohol u umerenim količinama deluje kao blagi anksiolitik i relaksant. No, svi smo skloni da ponekad preteramo. Suviše alkohola samo pojačava negativne emocije i čini da lakše planemo i iskalimo bes, najčešće u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu.

Viči!

Ako si se iznervirao, nađi mesto gde ćeš biti sam i izolovan (auto nije loš izbor) i viči na sav glas, koliko god možeš glasno! Dovoljno će biti nekoliko sekundi ovakvog “drekanja” pa da spustiš pritisak kao pretis lonac kada prožviždi. Uvek imaj na umu da – kada si već dopustio sebi da se iznerviraš – izbaciš bes na adekvatan način, a ne da ga potiskuješ.

Udaraj!

Naravno ne devojku ili policajca na stadionu nego džak za boks! U praksi je dokazano da iskaljivanje besa na ovaj “primitivan” način sigurno ima sjajne efekte po tvoje duševno i fizičko zdravlje. Kupi jednu manju boks vreću (sada ih ima u većini sportskih prodavnica) i okači je u sobu ili na radnom mestu (ako imaš dovoljno privatnosti). Ako si u odličnoj kondiciji, između rundi udaranja ubaci serije sklekova i trbušnjaka i eto ti odličnog treninga!

Preznoj se

Intenzivan fizički napor podstiče lučenje endorfina u telu koji su prirodni opijati, zaduženi za smanjivanje bola i podizanje “raspoloženja” u ekstremnim situacijama. Trčanje žešćim tempom, igranje fudbala ili tenisa, kao i spremanje garaže mogu biti odlični za oslobađanje od unutražnjih tenzija na koristan i zdrav način!

Svaka situacija koju subjektivno doživljavamo kao pretnju po lični integritet izaziva fiziološki odgovor organizma u vidu lučenja adrenalina, podizanja krvnog pritiska i pulsa. Najbolje je stalnom samoanalizom razvijati sposobnost da se razlikuju stvarno stresne od onih “umišljeno-stresnih” situacija čime ćemo smanjiti svakodnevno nerviranje i poboljšati svoje zdravlje i međuljudske odnose. Ipak, ako već u nama dođe do “ključanja”, uvek je bolje na gore opisane načine osloboditi se akumuliranog besa jer inače povećavamo šanse za razvoj hroničnih zdravstvenih problema.

©muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Oslobodite se besa!

  1. Uh, ja sam ovih dana izuzetno nervozan i besan, ali uspevam nekako da se iskontrolisem. Najbitnije u celoj prici oko oslobadjanja od besa je to da shvatimo sta je to prouzrokovalo i da se suocimo sa tim. Obicno su to ne toliko krupne i bitne stvari da bi se mi toliko nervirali i kvarili svoje raspolozenje, jer zivot je samo jedan. Odlican i koristan clanak!