Prosize kapsule

Sud odlučio: Mogu da biju žene, ali da im ne ostanu modrice

Muškarci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima smeju da biju svoje žene i decu dokle god batine ne ostavljaju modrice i druge ožiljke na telu, odlučio je najviši sud u ovoj islamskoj zemlji.
„Iako zakon dozvoljava mužu da koristi svoje pravo na disciplinovanje, on mora da se pridržava granica tog zakona,“ stoji u sudskom dokumentu sudije Falaha al Hadžerija, objavljenom u nedelju.
Sud predviđa da se granica postavi kod fizičkog dokaza, kojim se označava da je dozvoljeno kažnjavanje podignuto na ozbiljniji nivo. Prema islamskom zakonu, glava porodice ima pravo da koristi fizičku silu nad članovima svoje porodice, onda kada ukori ili uskraćivanje seksualnih odnosa ženi ne uspevaju. Ova presuda donešena je nakon što je jedan građanin Emirata tukao i šutirao svoju ženu i ćerku, ostavivši im brojne modrice i rane na licu, prenosi ‘The National’.
Iako ima mnogih modernih zakonodavaca koji se protive ovom zakonu, drugi veruju da je to najbolji način za održavanje mira i discipline u kući.
„Ako je žena uradila nešto loše, muž je može prijaviti policiji. Ali ponekad ona ne uradi ništa ozbiljno ili nije dobro za porodicu da se sve sazna. U tom slučaju, udaranje je bolja opcija,“ kaže dr Ahmed al Kubaisi sa Univerziteta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: SrbijaNet.rs

Comments are closed.