Prosize kapsule

Vatikan: Homer Simpson pravi KATOLIK!

Vatikanski list “Oservatore Romano” odao je priznanje seriji Simpsonovi navodeći da je to jedan od retkih programa za decu u kojima se često vode rasprave o hrišćanstvu, veri i Bogu.
List piše da se serija, koja se već godinama emituje u mnogim zemljama, ističe po tome što “istražuje pitanja kao što su porodica, zajednica, obrazovanje i religija i to na takav način da tek mali broj popularnih televizijskih programa može da se meri s njom”.
Homerovo ponašanje je ponekad neprihvatljivo, ističe se u članku pod naslovom “Homer i Bart su katolici”: On hrče tokom propovedi velečasnog Lovdžoja i ne propušta nijednu priliku da ponizi svog suseda, bogobojažljivog Neda Flandersa. Uprkos tome, kako navodi list, može se zaključiti da su Homer i njegov sin Bart “pravi katolici”.
Simpsonovi “se mole pre jela i na neki sebi svojstven način veruju u zagrobni život”, pišu vatikanske novine i navode primer i jedne epizode Simpsonovih iz 2005, koja govori o katolicizmu i koja je emitovana neposredno posle smrti pape Jovana Pavla II. U toj epizodi Bart se upisuje u katoličku školu gde upoznaje ljubaznog sveštenika koji uspeva da obrati katolicizmu ne samo njega već i Homera.
U njoj se pominju teme poput verskog sukoba, medjureligijskog dijaloga, homoseksualizma i istraživanja matičnih ćelija. “Malo ljudi to zna, i on sam čini sve da sakrije tu činjenicu, ali to je istina: Homer Simpson je katolik”, ističe Oservatore Romano.
Ovo nije prvi put da vatikanske novine pohvale seriju, a u decembru, kada su Simpsonovi slavili 20-godišnjicu, navele su da serija, u kojoj su “odnosi izmedju čoveka i Boga” jedna od glavnih tema, odražava “versku i duhovnu konfuziju u kojoj danas živimo”. Od kada je pre tri godine dobio novog urednika, Oservatore Romano je počeo da se bavi temama iz popularne kulture, komentarišući sve od Bitlsa i Braće Bluz do holivudskih blokbastera poput Avatara i Harija Potera.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.