Prosize kapsule

Smak sveta zakazan za 20. 12. 2012. ODLOŽEN!

Smak sveta koji je po majanskom kalendaru najavljen za 20. decembar 2012., ipak se neće desiti, objavili su američki mediji.
Kalendar starih Maja ipak se ne završava za dve godine, a ovaj datum bio je rezultat pogrešnog računanja, kažu stručnjaci.
U knjizi ‘Kalendari i godine II: Astronomija i vreme u antičkom i srednjevekovnom svetu’ (Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World) pokazuje se da je preračunavanje datuma sa majanskog na savremeni kalendar pogrešno za 50 godina ili čak čitav vek.
Kako objašnjava autor knjige, profesor Herardo Aldana sa Univerziteta Kalifornija, majanski kalendar je preračunat na današnji uz pomoć GMT konstante koja je dobila ime po inicijalima trojice učenjaka koji su proučavali majansku kulturu, a koja je u najmanju ruku – nepouzdana.
„Tabela koja se oslanjala na kretanje Venere je neupotrebljiva, a istorijski datumi kojima baratamo su još manje pouzdani. GMT konstanta je kao kula od karata,“ rekao je profesor, dodavši da ne zna koji je tačan datum kataklizme, ali sa sigurnošću tvrdi da to nije 20. decembar 2012. Možda 21.?

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

1 komentar on “Smak sveta zakazan za 20. 12. 2012. ODLOŽEN!