Prosize kapsule

Zdrave navike za zdrav život!

Živimo brzo, hranimo se lako, a baš tako i umiremo. Zašto? Uglavnom zbog površnog odnosa prema svom zdravlju, telu, organizmu.. Kao da su preko noći nestale sve one priče i saveti kojima su naše babe, a poučeni njihovim primerom i naši roditelji pokušali sačuvati od nas samih – ne sedi na hladnom betonu, nosi potkošulju, ne izlazi mokre kose napolje, nosi udobnu obuću, ispravi se, spavaj… Suočeni sa navalicom razgolićavanja sa malih ekrana, svi ti saveti kao da su ostali nemoćni pred onim što su nam TV heroji svojim primerom poručivali – skini se, puši, pij, živi ludo, brzo i u trenutku. Svakako, izbor ne treba biti ni stakleno zvono, ali ni svako odsustvo pravila. Izbor bi kao i uvek trebalo naći u meri između ova dva, a evo nekoliko ZDRAVIH NAVIKA ZA ZDRAV ŽIVOT.

Pravilno savijanje

Bolovi u leđima, raznorazna ušinuća i diskushernije najčešće su posledica nepravilnog držanja, ali i nepravilnih pokreta koji dovode do uklještenja živaca kada nam je to najmanje potrebno. Vodite računa o tome kako se savijate, ispravljate i uspravljate. Ovo je naročito važno pri izvođenju vežbi u teretani, jer se povrede tada dešavaju najlakše. Uvek koristite blok metodu, bez deformacija pokreta u stranu i krivljenja. Uvek se dižite nogama, pravilno savijajući kolena, a leđa nek vam budu ravna. Trebaće vam jednog dana…

Istezanje

Osim što je veoma korisno za prevenciju povreda istezanjem svih grupa mišića, istezanje ujutru i pre spavanja opušta organizam, poboljšava cirkulaciju, omogućava bolji unos kiseonika u organizam i smanjuje stres. Istežite se.

Iron Abs za vas

Dišite iz stomaka, ne iz grudi

Većina ljudi ne diše pravilno. Dišemo iz grudi, uzimajući kratke udahe u nepravilnom razmaku, ograničavajući sebi na taj način i količinu kiseonika koju unosimo. Pravilno disanje je disanje iz dijafragme, predela između stomaka i grudi. Ovako disanje omogućava veći unos kiseonika, pravilnije i ravnomernije udisaje, a samim tim i bolje fizičke performanse našeg tela, ali i veću psihičku opuštenost. Istraživanja su pokazala da se ovim načinom disanja smanjuje i stepen anksioznosti.

Zdrav doručak

Ugljeni hidrati, proteini i malo zdravih masti odlična su i dobitna kombinacija zdravog doručka koja će vam od ranog jutra ubrzati metabolizam i držati energiju na vrhuncu tokom celog dana. Omlet sa spanaćem uz krišku voća, zeleni čaj i obavezne dve čaše vode pre svega ovoga ono su što vam treba.

Recite NE brzoj hrani

Ne znate koliko ćete učiniti za svoje zdravlje samo time što ćete umesto nezdrave užine bogate praznim kalorijama (testa, grickalice, konditorski proizvodi) u svoj organizam uneti nekoliko zdravih grickalica. Umesto danskog peciva pojedite jabuku, a umesto pice integralno fiti pecivo. Ne sumnjajte, bićete jednako siti, ali i nemerljivo svežiji i energičniji.

Česti mali obroci

Umesto tri krkanja na dan uvedite režim od šest manjih obroka tokom celog dana. Rezultat – brži metabolizam, manje kilograma i više energije.

Voda

Gde god idete sa sobom nosite bočicu vode.  Najgora stvar po zdravlje vašeg organizma jeste njegova dehidriranost. Telo se u većinskom procentu, nekih 70-80% sastoji od vode. Imajte to na umu kada ga sledeći put budete mučili nedovoljnim unosom vode. U proseku, dnevno biste trebali piti oko 2 litra vode. Ovo nema toliko veze sa dijetama i mršavljenjem koliko sa tim što tako jednostavnim i malim sitnicama za svoje telo možete učiniti zaista veliku stvar.

San

Manjak sna, naročito zdravog sna, univerzalna je boljka savremenog čoveka. stres, nervoza.. brojni su uzročnici nesanice, a nesanica je opet uzrok nervoze i stresa koji dalje nastavljaju ovaj magični krug. Za zdrav život, obnavljanje fizičke, ali još važnije mentalne snage neophodno je 7 sati sna. U poslednje vreme se pominju i teorije od 5 sati, ali ne verujte im – verovatno su plod onih koji bi želeli da vam ukradu ta dva sata kako biste još više radili.

Fizička aktivnost

Manjak ili potpuno odsustvo fizičke aktivnosti najčešći su uzrok svih bolesti. Setite se one stare U zdravom telu zdrav duh, i sve će vam biti jasno. Ako nemate vremena za više uvedite makar pola sata brzog hoda rano ujutru i pred spavanje. To je minimum koji možete pružiti, a normalno bi bilo da svom telu posvetite mnogo više. Četiri treninga nedeljno, u smislu teretane, trčanja, košarke, fudbala, vožnja bicikla.. bilo kakva fizička aktivnost je poželjna i obavezna da bi bili i osećali se ZDRAVO.

Hodajte

Automobili su nam svakako pomogli da brže stignemo od tačke A do tačke B, ali.. Ali hajde malo da računamo. Koliko dnevno minuta provedemo u hodanju, koje je prema mnogima i najzdravija fizička aktivnost? Zahvaljujući kolima ta minutaža je, verujemo da ćete ispravno sračunati, veoma mala. Hodamo do kola (ili drugog prevoza), sedimo u kolima do posla. Iz kola hodamo do radnog mesta gde sedimo ili se vrlo malo krećemo sledećih 8 sati. Zatim se opet kolima vraćamo kući gde sedamo pred televizor, eventualno se prošetamo nekih pola sata pred spavanje i onda ležemo. Ima li tu čitav sat kretanja? Verujemo da ne.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.