Prosize kapsule

Kada treba promeniti posao?

Iako je ova tema u današnje vreme krajnje neumesna, jer su srećni oni koji imaju bilo kakav posao, a kamoli da se razmišlja o promeni posla jer ste njime nezadovoljni, ponekad treba znati gde i zašto povući granicu.

Plata i loša pozicija uz dugogodišnje nepromenjeno stanje na lestvici napredovanja osnovni su razlozi zašto biste trebali promeniti posao. Međutim, u ova vremena kada niste sigurni da ćete sutra uopšte imati posao bilo bi prilično neodgovorno od nas da vam posavetujemo – batalite i tražite nešto drugo. Ipak, ako ste rešeni da na tom radnom mestu ne možete ostati više ni sekunde onda se odlučite za opciju – tražite nešto drugo, pa tek kada nađete onda napustite. Ne rizikujte.

Osim ovoga posao trebate promeniti i u nekoliko drugih, ne tako radikalnim razlozima izazvanim situacijama.

S kim si takav si

Loša sredina loše utiče na vas. To je činjenica. Ako ste okruženi nesposobnim i negativnim ljudima, ljudima bez ikakve kreativnosti, nade i perspektive budite sigurni da ćete i vi takvi postati. Davljenici uvek jedan drugog vuku na dno. Spasite se iz tog brodoloma.

Ciljevi

Sećate li se vašeg prvog dana na tom radnom mestu? Sećate li se vaših ideala, ciljeva, planova? Vaših odluka? Šta je sa njima danas? Loša firma, firma koja tone vas povlači sa sobom. Dno je sve bliže, zvezde sve dalje. Oslobodite se okova i pokušajte da ponovo dostignete svoje zvezde. Znamo mi vrlo dobro da je 90% tih ciljeva nerealno i neostvarivo, ali čovek koji kroz život ide ne stremeći ka bilo kakvom cilju, uzalud živi.

Koštaju te novca i vremena

Vreme i jeste novac, a ako bacaš vreme bacaš i novac. Možeš li sebi priuštiti toliki luksuz. Prema jednoj teoriji, idealno vreme za zadržavanje na radnom mestu na kome neko vreme ne napreduješ jeste dve godine. Ako se nakon te dve ili maksimalno tri godine tvoj položaj, bilo statusno, bilo materijalno ne promeni – menjaj. Takođe, uvek je dobro promeniti dva posla. Tek nakon drugog posla shvataš o čemu se radi, kako se radi i koliko je rada i žrtvovanja potrebno.

Naplati svoj rad

Najvažnija lekcija koju moraš naučiti jeste da naučiš da naplatiš svoj rad. Ovo, nažalost, ide sa godinama, ali ne brini, na kraju ćeš tačno znati svoju cenu i što ti samopouzdanje bude više raslo, trebaće ti manje vremena da je istakneš. Samo nikad ne čekaj predugo. Nije sramota reći koliko vrediš, pa makar i u dinarima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.