Prosize kapsule

10 zdravih jutarnjih rituala

Po jutru se dan poznaje. Sledeći logiku ove stare izreke zapitajmo se šta možemo učiniti za svoje jutro kako bi nam ceo dan išao na ruku. Za početak, ovo, ali i svako sledeće jutro možemo započeti jednim ili najbolje svakim od 10 zdravih rituala koji će nam boljim učiniti ceo dan.

Čaša vode

Mnogo je razloga zbog kojih se čaša vode na prazan stomak smatra zdravom i korisnom. Sa praktične strane rešava vas neprijatnog zadaha i gorčine u ustima, sa psihološkog stanovišta predstavlja zdrav način buđenja svesti i njene pripreme za novi dana. Sa medicinske strane čaša vode na prazan stomak, odmah po ustajanju može vas rešiti problema poput glavobolja i konstipacije. U svakom slučaju, voda nema nijedan nezdrav efekat zbog kojeg svoj dan ne biste započinjali čašom vode.

Tuširanje i brijanje

Nema boljeg načina za buđenje, naročito ako ste mrgud po ustajanju, od toplog tuša i brijanja.

Tišina

Iskoristite očigledne prednosti jutra – manje saobraćaja, manje komšijske buke, NE zvonjenje telefona.. Samo sedite u tišini nekoliko minuta i posvetite te minute sebi i svojim mislima. Opustite se i dozvolite tišini da sve dovede na svoje mesto. Meditacija, molitva ili jednostavno – sedenje u tišini, mogu biti ključni za uspostavljanje unutrašnjeg mira.

Popijte kafu

Uživajte u vašoj prvoj, jutarnjoj kafi. Uživajte u tih nekoliko minuta koje svako jutro imate pre nego krenete na posao, u školu ili na fakultet. To je samo vaš deo dana i niko vam ga ne može oduzeti. Uživajte u njemu.

Organizacija

Uz ovu prvu kafu nije loše uz kalendar preleteti obaveze koje imate tog meseca, nedelje ili dana i napraviti okvirni plan uz par mentalnih zabeleški koje će vam pomoći da se bolje organizujete.

Dezodorans ili kolonjska voda

Nakon tuširanja obavezno naprskajte na kožu malo parfema, kolonjske vode ili dezodorans. Aroma terapija ne postoji uzalud.

Iskoristi jutro pametno

Nastoj da svako jutro i za svoj intelekt učiniš nešto korisno. Izdvoj 30 minuta da pročitaš dnevne novine ili makar 10 strana knjige. Nemoj nam zakržljati!

Jutarnje vežbe

Jutarnja gimnastika je nešto najbolje što možeš učiniti za svoj organizam. Osim što je zdrava, ona će ti obezbediti dozu celodnevne pozitivne energije, snage i izdržljivosti. Nije potrebno da se „ubiješ“ od vežbanja. Par osnovnih vežbi koje će obuhvatiti najveći broj mišića i koje će ti pomoći da se razgibaš i da krv prostruji tvojim telom, sasvim je dovoljno. Svakog jutra posveti sebi makar 15 minuta gimnastike, kraj otvorenog prozora da bi u tvoj krvotok dospeo svež kiseonik, ili prošetaj brzim hodom pola sata i dovoljno si učinio za svoj organizam.

Doručkuj

15 minuta više sna ništa neće promeniti u tvom životu, ali 15 minuta ustajanja ranije može ti promeniti ceo dan! Ne preskači doručak.

Odredi ciljeve

Nikada u bitku ne kreći bez jasno određenih ciljeva. Nastoj da svakog dana pre nego uhvatiš za kvaku i otvoriš vrata suočavajući se sa novim danom već tačno znaš šta želiš da postigneš i ostvariš tog dana. ako i ne ispuniš sve planom zacrtane ciljeve, nije strašno, samo znaj koji su i uvek radi na tome da ostvariš svaki od njih.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

9 komentara na “10 zdravih jutarnjih rituala

 1. Moj jedini ritual je da ustanem na levu nogu ali posto pisem desnom a sutiram levom nogom to mi nedodje kao otezavajuca okolnost,sve ostalo je stvar spontanosti i vec stecene rutine!

 2. Imate odlicne tekstove, ne znam zasto niko ne komentarise…

  I meni je prilicno lijeno baciti koment. al vecinu ih citam najvise sport i zdravlje….

  Sve pohvale!

  • Hvala najlepše, a što se komentara tiče i nas je čudilo, ali smo onda shvatili da su ipak u pitanju muškarci, a njih je malo teže pokrenuti. 🙂 Ali aktivirali su se u poslednje vreme. Biće bolje.. Pozdrav od M@N!a!

 3. da bih sve ove rituale uradio ujutro morao bih da ustanem oko 4 sata, zato samo kafa, tišina, i malo pogledam jutarnji program 😀

 4. svidja mi se text… samo mislim da treba prvo oprati zube pre one case vode. Zbog bakterija se usta osecaju, a kad popijes vodu odu i bakterije u stomak… A i nakon pranja zuba, bar meni, poraste paetit… xD 😀

 5. I ja se slazem sa Pedjom imate jako dobrih tekstova i rado vas cita.Svaka pohvala i zelim vam jos vise uspjeha u radu.Pozdrav od Dragana sa suncane Floride.

  • Hvala, Dragane, drago nam je da smo bar na ovaj način uspeli da stignemo do Floride 🙂 Motiv više da budemo još bolji. Hvala na čitanju 🙂