Prosize kapsule

Zašto su opasni steroidi?

Upotreba steroida u svetu bodybuildinga, ali i prilikom svakodnevnih treninga ubraja se u najgolicljivije teme iz teretane. Logično, pristalice su svi oni koji žude za instant rešenjima, a protivnici uglavnom stručnjaci koji nas upozoravaju na opasnosti i rizike upotrebe steroida u treninzima. Naravno, u pravu su ovi drugi, ali kako upozorenja nikada nije dovoljno, jer ih retko ko shvata ozbiljno, evo još jednog. Šta su steroidi, kakav im je efekat i zašto su opasni?

O uticaju steroida na rast mišićne mase do 1935. godine malo se znalo. Tada su sprovedena prva istraživanja uticaja steroida na životinjama, kada se primetilo da kod pasa kojima su steroidi ubrizgavani dolazi do ubrzanog rasta mišića. Anabolička svojstva (svojstva ubrzane izgradnje mišića) rezultirala su rasprostranjenom upotrebom steroida kod dizača tegova, a već do kraja 40-ih dvadesetog veka, steroidi su našli i širu primenu. Danas se steroidi upotrebljavaju kod lečenja osoba obolelih od HIV-a, kao dodaci preparatima za mršavljenje, ali i raznim hormonalnim poremećajima. Uloga u bodybuildingu, uprkos svim upozorenjima naučnika o štetnim efektima steroida na zdravlje, još uvek je značajna. Ilegalno tržište je veoma razvijeno, tako da je lako doći do najrazličitijih vrsta steroida, a što je još opasnije, upotrebljavaju se bez saveta lekara čime se dodatno izlažete ozbiljnom riziku.

Kako deluju steroidi?

Steroidi imaju anabolička svojstva, odnosno podstiču brži oporavak mišića i pospešuju sintezu proteina. Nabijaju telo testosteronom čime se osim mišićne mase povećavaju agresivnost i euforija što konzumentu omogućava intenzivnije i duže vežbanje, međutim, na račun anaboličkih procesa (procesi izgradnje) slabe katabolički procesi, procesi iz kojih telo crpi energiju za normalno funkcionisanje na duže staze. Steroidi se uzimaju u ciklusima, koji u zavisnosti od vrste i dejstva mogu varirati od mesec do pola godine. Nakon toga sledi pauza do sledećeg ciklusa. Mogu se ubrizgavati direktno u mišićno tkivo, ali su dostupni i u vidu pilula, krema i flastera.

Iron Abs za vas

Negativno dejstvo steroida

Da vam ne bismo ostali dužni informacije zbog kojih smo i započeli ovu temu, u nastavku slede svi oni razlozi zbog kojih NE BISTE TREBALI da konzumirate steroide.

Steroidi mogu izazvati nuspojave koje možemo rangirati na skali od bezopasnih do fatalnih. Akne su najmanji problem sa kojim se možete susresti pri uzimanju steroida. Nešto ozbiljniji je ginekomastija (rast „ženskih“ grudi), a sve nakon ovo dvoje spada u opasno i fatalno. Tu su ozbiljna oštećenja jetre, visok krvni pritisak, srčani ili moždani udar, povećanje nivoa lošeg holesterola što dalje izaziva brojna kardiovaskularna oboljenja, zatim ubrzanje opadanja kose sa genetskom predispozicijom, uvećanje prostate, atrofija testisa i neproporcionalan mentalni i fizički razvoj osobe koja ih konzumira.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

6 komentara na “Zašto su opasni steroidi?

  1. Cemu postavljanje video klipova Greg Valentin-a? On je svesno ubrizgavao synthol u biceps zeleci da mu ruke izgledaju tako, cak je i sam rekao da kad bi mogao opet da bira, opet bi uzeo synthol.

    Sem toga steroidi su kao alkohol, dobri su ako ih koristis kako treba losi ako ih zloupotrebljavas.

  2. Ne koriste samo bodybuilderi aas koriste ih svi profesionalni sportisti u svim sportovima pa cak i sahisti koriste odredjene nedozvoljene supstance,da ne pominjem koliko je biciklista do sad umrlo od koriscenja aas

    • Pa svasta moze da se desi, prvo vreme ce ti biti super, dace ti snage i misicne mase ali cim prestanes da ga koristis poceces naglo da slabis sto ce uticati na tvoju psihu,, Postaces depresivan sto vise ne mozes iste tezine da dizes, gubices naglo tezinu tj vratices se kao sto si bio. A sad moze da se desi da dobijes neke nuspojave kao sto su : gubitak kose,ginekomastiju zenske grudi, srcani udar, mozdani udar, kardio vaskularna oboljenje, a najpre ce ti se odraziti na jetru jer se tu apsorbuje.. Sad neznam isplati li ti se da koristis Androgene Anabolicke Steroide.