Prosize kapsule

Najveće misterije sveta 2

Nastavljamo naše putešestvje u zonu sumraka zvanu NAJVEĆE MISTERIJE SVETA. Spremni?

Zagonetka Sfinge

Iako se pri pomenu Sfinge, instinktivno pomisli na egipatsku Sfingu, činjenica je da su Sfinge poznate i drevnim Grcima, Feničanima, Sirijcima… Ipak, Sfinga vekovima odoleva kako vremenu tako i razrešenju misterije – ko ju je sagradio i zašto?

Neke teorije kažu da je izgrađena nekih 2. 500 hiljade godina pre nove ere i da ju je sagradio faraon Kafre. Zašto – ne zna se. Ipak, novija istraživanja koja su otkrila anomalije u samoj Sfingi, koje bi mogle biti skrivene odaje ili nova misterija u misteriji, suprotstavljaju se teoriji o Kafreovom udelu u izgradnji Sfinge i tvrde da je u pitanju mnogo raniji period. Vanzemaljci, neka drevna civilizacija, zvezdana kapija ili običan spomenik – još neko vreme nećemo znati.

Džek Trbosek

Iako mnogi misle da je priča o Dežeku Trboseku samo priča, zapravo se radi o stvarnom serijskom ubici koji je pre 120 godina sejao strah mračnim ulicama Londona. Misterija Džeka Trboseka koji je zvanično ubio 5 prostitutki, a nezvanično između 4 i 9, do danas nije razrešena. Kao misterija ostaju i pisma koja su slata policiji, a za koja se još uvek ne zna ko ih je slao. Glavni osumnjičeni čija krivica nikada nije dokazana su Montague John Druitt, Michael Ostrog, Aaron Kosminski, George Chapman, Thomas Cutbrush a u poslednje vreme pominje se i ime Dr Francis J. Tumblety. Takođe, na listi nikada dokazane krivice našao se i princ Albert Victor Christian Edward, odnosno kasnije kralj Edvard VII, kao i još neke slavne ličnosti poput naučnika, matematičara, pesnika.. Ali ko je bio Džek Trbosek još uvek se ne zna.

Zavetni kovčeg

Biblijski artefakt i poslednje odredište tablica na kojima su ispisane Božije zapovesti, drevni Zavetni kovčeg ostao je misterija od trenutka kada je prvi put pomenut u Biblijskom egzodusu pa do danas. Da li je ikada postojao, čemu je služio i koje su bile njegove moći, osim iz opisa nastalih u pričama koje su se prenosile sa kolena na koleno, ne može se ništa konkretno zaključiti. Takođe, jedna od najvećih misterija jeste gde je on danas? Osim teorije po kojoj je čuvan u Solomonovom hramu gde je i uništen 586. godine pne. u napadu Vavilonaca, postoje i neka druga moguća mesta na kojima se Zavetni kovčeg čuva i danas. Jordan, Jerusalim, Etiopija, Zimbabve, Francuska, Velika Britanija, Irska, Japan… samo su neke od mogućih lokacije jedne od najvećih tajni čovečanstva.

Kralj Artur

Istorijska ili mitska ličnost? Legende o kralju Arturu, maču Eskaliburu i njegovim neverovatnim podvizima potiču još iz 9. veka nove ere. Iako je sasvim sigurno da je u pitanju legenda koja je pomogla stanovništvu britanskog ostrva da se oslobodi rimske vlasti, veoma je neobičan splet istorije i stvarnih istorijskih događaja koji se prepliću sa bajkovitim opisima ratnih pohoda kralja Artura. Da li je on zaista postojao ili nije, ostaće misterija, baš kao i priča o našem Marku Kraljeviću…

Atlantida

Sigurno jedna od najvećih misterija svih vremena. Drevni grad, država i civilizacija čija su dostignuća bila daleko ispred vremena u kojem je Atlantida postojala, a koja su nestala u dubinama mora. Kojeg tačno – ne zna se? O Atlantidi kao ostrvu moćne civilizacije pisao je još Platon. U svojim spisima on je smešta nedaleko od Gibraltara, ali po drugim teorijama, moguće je da se Atlantida nalazila i u blizini Kanarskih ostrva gde postoje snažne folklorne zaostavštine o Atlantiđanima, baš kao i u blizini Maroka, Santorinija u Grčkoj, u blizini obale Portugala, ali i nadomak Švedske. Po nekim pričama druidi u Engleskoj, drevni Egipćani, ali i Maje i Asteci potomci su Atlantiđana.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Najveće misterije sveta 2

Ostavite komentar