Prosize kapsule

Somalijski pirati traže milion dolara za otetog Srbina

Somalijski pirati koji su oteli grčki tanker ’MV Polar’ traže više od milion dolara kako bi pustili 24 člana posade koje drže kao taoce, saznaje ’Press’.

Među otetima nalazi se i jedan Srbin i trojica Crnogoraca, a njihovi identiteti se iz bezbednosnih razloga drže u tajnosti. Oni su se na tankeru našli posredstvom firme ’Hermosan’ iz Bara, čiji direktor Zoran Nikitović otkriva da su u toku pregovori grčke kompanije sa otmičarima.

’Svi članovi posade su živi i zdravi, što je u ovom trenutku najbitnije. Oni imaju dovoljno vode i hrane za narednih mesec dana. Imena jednog srpskog i trojice crnogorskih državljana i trenutnu lokaciju broda ne možemo da vam kažemo, jer to zahtevaju međunarodne bezbednosne procedure, kako ne bi bili ugroženi njihovi životi. Zasad su o svim detaljima obaveštene samo porodice pomoraca sa kojima smo u stalnom kontaktu’ rekao je Nikitović za ’Press’ i dodao da su porodice otetih pomoraca uverene u najbolji ishod.

Za oslobađanje otmičari talaca traže više miliona dolara, a pregovore sa njima vode grčki brodovlasnici iz kompanije ’Paradise navigation” i agenti britanske osiguravajuće kuće ’Lojd’. Predstavnici srpskih vlasti za sada nisu uključeni u operaciju spasavanja otetih mornara.

’U ovom trenutku grčka kompanija koja ja vlasnik broda, u saradnji sa osiguravajućom kompanijom čini sve da što pre otkupi brod i da se članovi posade nađu na sigurnom’ kaže Nikitović. Objašnjava da njegova firma posreduje u zapošljavanju pomoraca iz Crne Gore i Srbije, koji traže posao u inostranim kompanijama.

Inače, oteti tanker plovio je od Sankt Peterburga i Kronštata do Singapura sa teretom sirove nafte, a napala su ga dva čamca puna naoružanih pirata.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.