Prosize kapsule

Pronađena nacistička lampa napravljena od kože Jevreja

Američki novinar magazina Njujork Mark Džejkobson objavio knjigu “Abažur” u kojoj otkriva kako je došao u posed lampe koju niko neće jer je sačinjene od ljudske kože, verovatno kože Jevreja.

“Pre nekoliko godina na buvljoj pijaci jedan moj prijatelj kupio je lampu za 35 dolara. Prodavač je rekao da je abažur za lampu načinjen od kože Jevreja, ali kupac nije poverovao. Međutim pošto ga je to zainteresovalo lampu je kupio”, ispričao je Džekobson britanskom listu “San”.

Ispostavilo se da abažur zaista jeste načinjen od ljudske kože. “Lampa jedva da je teška pola kilograma, ali što je duže gledate sve vam je teže. Zaista ima nešto čudno u njoj. Mi smo svi čuli priče o tome kako su nacisti pravili lampe i druge predmete od ljudske kože”, rekao je Džejkobson.

Sada je DNK testom potvrđeno da je abažur za lampu načinjen od ljudske kože i upravo to bi moglo poslužiti kao krucijalni dokaz koji bi svedočio brojnim pričama. “Uradio sam analizu i potvrdilo se da je reč o ljudskoj koži. To je bilo prilično šokirajuće. Takođe, nekoliko naučnika je potvrdilo da je lampa stara 60 do 80 godina I da se radi o evropskom dizajnu. DNK test ne može odrediti šta se tačno dogodilo. Ne mogu tvrditi da je reč o osobi koja je boravila u koncentracionom logoru, ali sam siguran da je reč o ljudskoj koži”, rekao je on.

Novinar je istakao da je sama ideja da je neko načinio predmet od ljudske kože zastrašujuća. “Nije teško od ljudske kože načiniti lampu ili bilo kakav drugi predmet, ali stravično je saznanje da je neka osoba sada zapravo predmet”, rekao je Džejkobson.

U istoriji, prvi put se abažur za lampu načinjen od ljudske kože spominje u izveštaju novinarke Ane Stringer, koji datira iz aprila 1945. godine, odmah nakon pada režima Adolfa Hitlera i oslobađanja zatvorenika iz zloglasnog logora Buhenvalda. U svom izveštaju Stringer navodi da su zatvorenici bili primorani da na jednom stolu izlože predmete koje su načinili u zatvoru. Tu se, između ostalog, nalazila pepeljara načinjena od ljudske zdelice, komadi istetovirane ljudske kože i abažur za lampu načinjen od ljudske kože.

Mark Džejkobson i dalje traga za istinom i priznao da da sada ne zna šta da čini sa lampom. Pokušavao je da je da Muzeju holokausta, ali je nisu hteli prihvatiti. Razmišljao je da lampu negde zakopa ili samo ostavi, ali je od toga odustao. “Teže je otarasiti se lampe nego dobiti je i čuvati. Nadam se da ću uspeti da pronađem više informacija o celom ovom slučaju, a do tada lampu čuvam na sigurnom, ali daleko od moje kuće”, rekao je Džejkobson.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.