Prosize kapsule

Gin & tonic – muško ili žensko piće?

Osnovna predrasuda u vezi mešanih pića jeste da ona, što bi se reklo, po defoltu spadaju u kategoriju pića za žene. Zna se šta muškarci piju – pivo, radža i ponekad vino, kad želiš da izgledaš kulturiška. Slatkasta pićenca duginih boja sa kišobrančićem pride? Prođi me se toga.. Međutim, sve je to stvar neinformisanosti. Upravo ova slatkasta pića sa kišobrančićima patentirali su najveći zavodnici i alfa-mužjaci svih vremena. Nesrećnim sticajem okolnosti ona su potisnuta u drugi plan i svrstana u grupu ženskih pića, što neka od njih svakako i jesu, ali ne i sva. Za početak, to nije gin&tonic.

Ova, sa pravom se može reći – žestina, jednako dobro klizi i niz žensko, baš kao i niz muško grlo. Ako se ikada budete dvoumili da li je u pitanju žensko ili muško piće, ili vam zatreba opravdanje za vašu suludu narudžbinu gde ste se na šest točenih vi usudili dodati jedan gin&tonic sa kriškom limuna ili pomorandže (jer tako se pije po pravilu), samo pomenite priču o nastanku ovog legendarnog i od svih mešanih, verovatno najednostavnijeg pića. Gin& tonic nastao je zahvaljujući komarcima. Negde početkom 19. veka, na tlu Indije gde su Britanci još jednom kao i mnogo puta ranije, a i kasnije gledali svoja posla i ne, nikako nisu nametali svoju vlast i tiranisali i ugnjetavali tuđu slobodu, vladala je malarija koju su, naravno, prenosili komarci. Britanski vojnici su svakodnevno umirali, a jedini lek bila je kininska voda koja ima užasan ukus, ali koju su vojnici morali piti da bi spasili živote. I tako je, sasvim slučajno (kao što to uvek biva) neko došao na revolucionarnu ideju, na kojoj će mu kasnije biti zahvalni milioni džintonikaša, da kininskoj vodi doda malo šećera, sode i ključni sastojak džin. I vuola- džin i tonik je stvoren! Dakle, reč je bez sumnje o najmuškijem piću stvorenom u najsurovijim uslovima, od strane vojničke ruke, zato nemaj stida dok poručuješ – džin tonik za mene!

Šta još trebaš znati o piću koje si poručio? Džin-tonik, koliko god ti delovalo kao jednostavno piće, nije samo rezultat tek nasumično izmešanih džina i tonika. Postoji prava mera, baš kao i pravi postupak.

Džin spada u jaka alkoholna pića sa 40% alkohola, a osnovnu aromu daje mu kleka. Za džin i tonik, nije svejedno koji ćeš džin odabrati. Reč je o jednostavnom piću sa malo sastojaka i utoliko je važnije kakve ćeš sastojke upotrebiti da bi ukus pića bio što kvalitetniji. Po pravilu upotrebljavaju se Beefeater, Gordon’s, Tanqueray regular, a nisu loši ni Junipero ili Bombay Sapphire. Što se tonika tiče, nema greške sa Švepsom, a ono što treba zaobići jeste soda-voda. U ohlađenu čašu prvo stavljate led, zatim džin preko leda, zatim tonik i na kraju parče limuna, narandže ili najbolje limete koju iscedite u čašu i ubacite u piće. Po nekom nepisanom pravilu idealan odnos džina i tonika jeste 1 prema 2, ali to će donekle zavisiti i od vas.

Džin-tonik je piće koje se pije lagano, i nekako se više vezuje za letnje predvečerje, ali ne postoji zakon po kojem ga ne biste mogli poručiti i u kasno zimsko popodne. Pijte ga kad vam se pije i kada vam prija – to je osnovno pravilo koje vam mi možemo propisati, a za polne, rasne i druge diskriminacije ne berite brigu. Muško ste onliko koliko ste hrabri da isterate svoje, a ne onoliko koliko drugi kažu da to jeste.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.