Prosize kapsule

Na kutijama cigareta slike leševa i bolesnih ljudi

Američke zdravstvene vlasti su danas objavile plan kojim će se od proizvodjača duvana zahtevati da na pakovanjima cigareta istaknu veća i slikovitija upozorenja.

Takva upozorenja, sa slikama leševa, bolesnih pluća i pacijenata koji se leče od raka, pokrivaće ubuduće polovinu pakle cigareta, potvrdili su u Sekretarijatu za zdravlje i Agenciji za hranu i lekove.

U SAD svakog dana oko 4.000 mladih cigaretu proba prvi put, a od njih oko 1.000 postanu redovni pušači. Duvan u SAD godišnje odnese 443.000 života, a svaki treći slučaj smrti od raka povezan je sa duvanom.

To će biti najveća promena na pakovanjima cigareta za više od 25 godina.

Do januara 2011. godine, treba da bude odlučeno koje slike će biti istaknute na pakovanjima duvana, a do oktobra 2012. godine biće zabranjena cigareta bez takvih upozorenja.

Zdravstvene vlasti ocenjuju da će dramatična promena na pakovanjima cigareta i izgledu reklama biti ključni korak ka smanjenju danka bolesti i smrti koje izaziva duvan.

U proteklih 40 godina, broj pušača u Americi doživeo je dramatičan pad, koji je, medjutim, u poslednje vreme usporen. Procenjuje se da 20,6 odsto odraslih Amerikanaca puši.

U Srbiji puši jedna trećina stanovništva, a zbog uticaja duvanskog dima godišnje umre 16.000 ljudi.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

1 komentar on “Na kutijama cigareta slike leševa i bolesnih ljudi

  1. DOKLE vise??? Zasto ne ostave pusace na miru? Ako neko SAM hoce da unistava svoje zdravlje, nek to radi, to je njegov problem. Kao da ratovi koje oni vode ne usmrte dosta ljudi. Licemeri kakvih nema. Zgrozena sam.

Ostavite komentar