Prosize kapsule

Postoji li ljubav na prvi pogled?

Krenimo od toga šta znači to „ljubav na prvi pogled“. U najkraćem, ona bi podrazumevala onu čuvenu – kad su nam se pogledi sreli sve je bilo jasno. Ljubav je prilično kompleksna stvar. Da bi nekoga voleo moraš upoznati svaki deo njegove ličnosti,a ne samo prijatnu spoljašnjost na osnovu koje ćeš zaključiti – to mora da je ljubav. Iskreno, mi ne verujemo u fenomen ljubavi na prvi pogled, ali zato verujemo u fenomen privlačnosti na prvi pogled iz kojeg će se vremenom, ako vam ono bude išlo na ruku roditi i ljubav.

Da li je to ljubav?

Brojna istraživanja pokazala su da većina onih koji su skloni zaljubljivanju na prvi pogled svoje prvopogledne izbore donosi na osnovu izgleda osobe u koju se zaljubljuju. Ista istraživanja pokazala su da krivica nije njihova. Mozak ponekad ume da se poigra sa nama, pa pobrka ljubav sa fizičkom privlačnošću. Naravno, postoji medicinsko objašnjenje za pomenuti fenomen, ali laički to bbi zvučalo – na osnovu nečijeg prijatnog spoljašnjeg izgleda zaključujemo da ta osoba ima i prijatnu ličnost, i da bi se baš eto, mogli zaljubiti u nju, jer je sigurno dobra. Međutim, iskustvo svih koji su imali više od dve devojke pokazalo je da lepotice umeju biti kučke, kao što i ne tako lepe devojke ponekad umeju iznenaditi svojom toplinom. Ne sudi o knjizi prema koricama..

Usamljenost

Ljubav na prvi pogled najčešće pogađa neiskusne i one koji su željni pažnje, odnosno one koji su usamljeni. U želji da se bude voljen i da se voli bilo ko, takve osobe često zanemaruju sve očigledne signale da ta osoba na koju projektuju svoje snove možda i nije tako idealna kako izgleda. Ljubav je slepa, a opčinjenost dodatno i gluva. Malo mozga u ljubavi je uvek nužno. Da se čovek tako lako preda srcu svaki put kada se ovome učini da je ONA TA, do sada bi svako od nas išao bar na po dva baj-pasa.

Ljubav boli

Ljubav podrazumeva vreme, privlačnost, slaganje, neslaganje, kompromis. Reč je o procesu, a ne o reakciji. Istina, reakcija će dovesti do procesa, ali ovo dvoje nikada ne smete poistovetiti. Reakcija na nekoga treba da vam bude samo povod da sa tom osobom stupite u jedan duži proces kroz koji ćete na osnovu niza zaključaka doći do ljubavi. Ako u startu kažete – volim te, vrlo je verovatno da ćete se zbog tih reči kajati vrlo brzo. Prvo skoči, pa reci hop.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Postoji li ljubav na prvi pogled?

  1. meni se pre par dana dogodila slicna situacija i olako sam poklekao,nazivajuci sebe zaljubljenog…….mozda sam lagao i nju i sebe,u glavnom ona je zauzeta,a ja sam bas zapeo za nju

    hocu reci da se ne treba zaletati jer mozes unistiti ono so si imao sa tom curom a uz sve to shvatis da je ona drolj…..svakako sve su one iste,cuvaj te se

    • Mitre,

      Samopouzdanje se ne može steći preko noći. Obično dolazi sa vremenom, kako ređaš uspehe na datom polju… Mnogi mladići misle da nešto nije u redu sa njima ako im je problem da startuju devojku po principu "s neba pa u rebra", ali veruj da je to u stvari normalno. Malo je onih koji imaju "dar" za slobodno ophođenje sa nepoznatim devojkama… Najlakši i najefikasniji savet koji možemo da ti damo je da – budeš prirodan, odnosno da budeš to što jesi! Priđi devojci, reci joj opušteno da ti se sviđa, pitaj je par običnih pitanja, pa ako konverzacija krene razmenite brojeve i zakaži sudar na nekom prijatnom mestu… A u međuvremenu, analiziraj svoje slabe tačke (fizički, intelektualno, stilski) i poradi na njima tokom vremena! Tako ćeš doći do pravog samopouzdanja.